NASTAVAK SUĐENJA

Ročište Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću: Saslušan svjedok Lukićeve odbrane

Niko nema ovlaštenja da stopira proceduru nakon usvajanja zakona i da stopira njegovu objavu u službenom glasniku, kazao je Bosančić

Lukić (lijevo) ispred Suda BiH. E. Tihak / Avaz

18.9.2024

U današnjem nastavku suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću svjedočio je svjedok odbrane drugooptuženog Lukića, Boran Bosančić, koji je inače zaposlen kao generalni sekretar Narodne skupštine RS, ali je i predsjednik upravnog odbora službenog glasnika RS.

Svjedok je objasnio proceduru donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS, kao i obavezu službenog glasnika da objavi donesene zakone.

Bosančić je rekao da Narodna skupština RS usvaja zakon, dostavlja u vijeće naroda čiji klubovi mogu zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Nakon toga zakon ide u kabinet predsjednika RS koji potpisuje ukaz zakona i dostavlja službenom glasniku na objavljivanje.

Stopiranje procedure

Također je kazao da niko nema ovlaštenja da stopira proceduru nakon usvajanja zakona i da stopira njegovu objavu u službenom glasniku jer bi to, kako je rekao svjedok, bio napad na ustavni poredak RS.

Dodao je da direktor službenog glasnika nema mogućnost da promijeni ni tehničku grešku, a kamoli da stopira objavu zakona.

Na pitanje odbrane može li kancelarija OHR-a narediti da se ne objavi zakon, svjedok je odgovorio da ne može jer njegova uloga nije regulisana Ustavom RS i Ustavom BiH. Dodaje da je predsjednik Republike dužan da potpiše ukaz zakona koji je donijela Narodna skupština RS.

Odgovarajući na pitanje odbrane Milorada Dodika, svjedok je potvrdio da je Narodna skupština RS donijela stavove oko legitimiteta visokog predstavnika kojem je osporila njegovu legitimnost jer imenovanje Kristijana Šmita nije potvrđeno u savjetu bezbjednosti.

Na pitanje tužiteljice Biljane Golijanin svjedok Bosančić je potvrdio da je za zakonitost rada službenog glasnika RS, najodgovorniji njegov direktor.

Naredno ročište

Također je pojasnio da je osnivač službenog glasnika RS - Vlada RS te da Upravni odbor i direktor odgovaraju osnivaču odnosno vladi RS.

Svjedok je kazao i da kancelarija OHR-a nema mogućnost da učestvuje u zakonodavnoj proceduri.

Naredno ročište zakazano je za 25. septembar kada će biti saslušan drugi svjedok Lukićeve odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.