IZ VTKBIH TVRDE

Zbog primjene novih pravila Evropske unije: Čeka nas haos na granicama

Ta usporenost će biti i u uvozu i u izvozu, logistički lanci snabdijevanja moraju se prilagoditi na kašnjenja, kaže Vuković

Vuković: Uveliko kasnimo. Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 sata 4 minute

Duge kolone teretnih vozila na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj i EU postale su dio bh. svakodnevice, a primjenom novih sistema EES i ETIAS te dodatnih mjera u transportu roba i ulasku građana u EU, postat će još duže.

Dodatna kašnjenja

Dodatno će otežati izvoz roba iz naše zemlje, pa se bh. ekonomija, ali i trome vlasti, moraju pripremiti na dodatna kašnjenja i štete koje ona uzrokuju.

- Ta usporenost će biti i u uvozu i u izvozu, logistički lanci snabdijevanja moraju se prilagoditi na kašnjenja. Sa sistemom ETIAS, koji se primjenjuje kod ulaska građana u Šengen, svaki putnik mora stati i fizički dati biometrijske podatke na granici. Zamislite autobus s 50 putnika, ako proces traje po minutu, vaš autobus odmah kasni 50 minuta, kao i drugi koji čekaju u redu. Dvije godine upozoravamo da uradimo te pripreme, ali sad ćemo opet doći u situaciju da kažemo: Jao, šta nam se desi“ - kaže predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Vjekoslav Vuković.

Višegodišnji apeli da se, uz Bosansku Gradišku i Bijaču, osiguraju dodatni granični prijelazi s potrebnim fitosanitarnim i veterinarskim pregledima (BIP) za izvoz roba iz BiH, ostaju bez reakcije.

Državna komora od Vijeća ministara BiH očekuje da se hitno, prije početka primjene EES-a i ETIAS-a, u saradnji s organima Hrvatske i EU, osigura prekategorizacija prijelaza Svilaj i Izačić u granične prijelaze sa svim inspekcijskim kontrolama.

- Svilaj, nažalost, nakon niza godina, još ima kategoriju privremenog graničnog prijelaza, a na Izačiću nemamo fitosanitaciju te razine da možemo pratiti sve robe i onda nam čitav USK ostaje u izolaciji, te se robe izvoze preko Bosanske Gradiške pa, umjesto 50, vozite se 250 kilometara. Zastoji, gužve, troškovi, izolacija su nešto što nam nikako ne paše - kaže Vuković.

Novi ugovor

Pojašnjava da BiH skoro dvije godine nije imala komisiju koja bi pregovarala o novom ugovoru o granicama s Hrvatskom.

- Sada imamo dodatni problem, a to je taj Entry – Exit System (EES), kad ćete morati na svakom graničnom prijelazu stati, prijaviti se, dati biometrijske podatke da bi se znao tačan broj prijevoznika i ljudi unutar Šengena - upozorava Vuković.

Status vozača

Iz VTKBiH traže i da se bez odlaganja osigura status boravka profesionalnih vozača identičan statusu boravka članova posade aviona i brodskog osoblja te da se na taj način eliminira postojeće ograničenje njihovog boravka u EU i Šengenu na 90 dana.

Zahtijevaju i da granični prijelazi Orašje/Županja, Kamensko/Kamensko, Vinjani Donji/Gorica i Ivanica/Brgat imaju obostrano status međunarodnih cestovnih prijelaza za saobraćaj putnika i roba, uključujući i robe koje podliježu fitosanitarnoj kontroli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.