KO ĆE GASITI POŽARE

Opet bez zračnih snaga pred ljetnu sezonu: BiH je sadaka-država

Trideset miliona KM predviđenih za tu namjenu iz budžeta izbrisala nova vladajuća većina, stara sve mjesecima otezala

Godinama čekamo kanadere i zračne traktore. Facebook

Meliha Smajkic

20.6.2024

Vijest o tome da će helikopter s posadom MUP-a Republike Srbije ovog ljeta biti stacioniran u Trebinju te da će biti korišten za gašenje požara, izazvala je brojne reakcije u BiH, ali i uznemirenost.

Da pomogne

Nezvanično, Ministarstvo odbrane BiH dalo je saglasnost za prisustvo helikoptera MUP-a Srbije u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno požara, a konkretnu potvrdu nismo uspjeli jučer dobiti od ministra Zukana Heleza, koji je službeno boravio u Rumuniji. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je pak na jučerašnjoj pres-konferenciji u vezi s helikopterskom jedinicom srbijanskog MUP-a kazao da to ne treba gledati u negativnom kontekstu.

- Čemu služi taj helikopter u Trebinju? Služi gašenju požara u Hercegovini, bez obzira na to radi li se o zapadnoj ili istočnoj, isključivo u humanitarne svrhe. Stacioniranjem helikoptera u Trebinju nije bila namjera da se ugrozi bilo ko, već da se pomogne u slučaju požara - rekao je Nešić.

Iako do sada nisu bili stacionirani, helikopteri MUP-a Srbije su i ranije nadlijetali prostor Trebinja, kada su učestvovali u gašenju požara, baš kao što su širom Hercegovine proteklih godina djelovali i kanaderi iz Hrvatske i zračni traktori iz Crne Gore.

Stoga se, uz brojne nepoznanice kako je stacionirana srbijanska letjelica u BiH, javio i osjećaj srama zbog porazne činjenice da, i pored stotina miliona KM na računima Civilne zaštite, naša zemlja, jedina u regionu, nema vlastite zračne snage za gašenje požara i da je BiH sadaka-država u toj oblasti.

Kupovina zračnih traktora, koju je pompezno najavljivala Vlada FBiH s Fadilom Novalićem na čelu, otezala se mjesecima formiranjem silnih radnih grupa i izradom elaborata, a na koncu se izjalovila, dok je 30 miliona KM predviđenih za tu namjenu iz budžeta izbrisala nova vladajuća većina.

Ide opasnost

Stručnjaci upozoravaju na to da opasnost od požara usljed temperaturnih anomalija sve više raste. Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), vrijednosti temperatura kakvih smo sada svjedoci bit će jako česte, odnosno, kako kaže, bit će česta pojava toplotnih valova koji će biti intenzivniji.

- Ako pogledamo prognozu padavina za tri ljetna mjeseca, jasno vidimo na svim prognoznim modelima da nas očekuje ljeto s manjim količinama padavina nego što je to uobičajeno - upozorava Krajinović.

Proces nabavke letjelice

Čak 60 posto požara u cijeloj Federaciji BiH otpada na Hercegovačko-neretvanski kanton. Svjesni te činjenice u Upravi Civilne zaštite HNK su, uz jednoglasnu podršku Kantonalne vlade, aktuelizirali proces nabavke letjelice za gašenje požara, konkretno, zračnih traktora.

- Moramo krenuti u taj proces. Data su zaduženja Povjerenstvu i kada prikupimo sve neophodne informacije i podatke, ići ćemo odlučno prema višim razinama vlasti, prije svega, Vladi Federacije BiH, da se krene u nabavku letjelica - kaže nam Eugen Ćubela, direktor Uprave Civilne zaštite HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.