PLAN TERORISTIČKOG NAPADA

Suđenje Kapiću: Napisao da bi novac uložio u "oružje i braću koja su na pravom putu"

Svjedok je rekao da je analizirao sadržaj USB-a sa Samsunga, dok su njegove kolege analizire sadržaj s mobitela Huawei i tableta

Mirza Kapić. Detektor.ba

S. S.

27.5.2024

Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio kako je na mobilnom telefonu, oduzetom od optuženog Mirze Kapića, uočio fotografije i videozapise kojima se veliča takozvani ISIL, piše Detektor.ba.

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji je identitet Sud Bosne i Hercegovine zabranio objavljivati, naveo je da je vršio analizu vještačenog materijala s mobilnog telefona marke Samsung, oduzetog od optuženog Kapića.

Analiza USB-a

On je pojasnio kako je na telefonu uočio aplikaciju Telegram te poruke s Aldinom Ganevićem, za kojeg su utvrdili da se radi o osobi koja je pripadnik ISIL-a. Kako je posvjedočio, optuženi Kapić je razmjenjivao poruke i s još jednim korisnikom kojem je kazao da bi “pare uložio u oružje i braću koja su na pravom putu“.

Dodao je da je uočio i velik broj fotografija i videozapisa kojima se veliča ISIL, i da je vjerovatno i Kapićeva supruga koristila ovaj uređaj. Izjavio je kako su utvrdili da se radi o uređaju u vlasništvu optuženog jer je navodio svoje ime, prezime i adresu kada je naručivao putem interneta, kao i da se na telefonu nalaze njegove fotografije sa suprugom i kćerkom.

Svjedok je rekao da je analizirao sadržaj USB-a sa Samsunga, dok su njegove kolege analizire sadržaj s mobitela Huawei i tableta.

Na upit Kapićeve braniteljice Lejle Babić je potvrdio da se na telefonu nalazi uglavnom sadržaj vjersko-propagandnog karaktera.

Braniteljica Babić je uložila prigovor relevantnosti te navela da se mobilni uređaj Samsung ne spominje u optužnici, na šta je tužilac Dubravko Čampara kazao da je ovaj uređaj vještačen na okolnost umišljaja i motiva.

Napad na džamiju

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici, koji bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave.

Mario Janiček, iz Ministarstva sigurnosti BiH, izjavio je da se ISIL nalazi na UN-ovoj listi terorističkih organizacija kao samostalan subjekt od 2013. godine. On je dodao da je BiH, kao članica, obavezna poštovati rezolucije UN-a te krivično goniti sve osobe koje se dovode u vezu s organizacijama s liste.

Odbrana je uložila prigovor zakonitosti i relevantnosti na iskaz svjedoka. Prema riječima braniteljice Babić, optuženom Kapiću se ne stavlja na teret pripadništvo organizaciji niti odlazak na strano ratište. Dodala je da nije utvrđeno ni pripadništvo lica s kojima je Kapić bio u komunikaciji.

Datum nastavka suđenja bit će naknadno poznat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.