ATIK DŽAMIJA

Prvom teravijom ozvaničen početak ramazana i u Bijeljini

Dočekujemo ga u iskušenju pandemije koje trpi cijelo čovječanstvo, kaže ef. Camić

Vijernici klanjali prvu teraviju. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

12.4.2021

Prvom teravijom u Atik džamiji u Bijeljini večeras je ozvaničen početak mjeseca ramazana. Ovo je druga godina, kako je rekao glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Bijeljini u Bijeljini Samir efendija Camić, kako muslimani širom svijeta dočekuju mjesec ramazan u iskušenju pandemije virusa korona.

Snažniji i bolji

- Ovo je drugi ramazan koji dočekujemo u vremenima pandemije, u iskušenju koje trpi i podnosi cijelo čovječanstvo. Hvala Bogu, mi u Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina izvršili smo na vrijeme sve pripreme kako bismo ispoštovali sve propisane epidemiološke mjere. Obavljamo molitvu uz korištenje kompletne opreme, dezinfekciju, nošenje maske i poštovanje fizičke distance prilikom obavljanja molitve. Svim muslimanima želimo sretne i berićetne ramazanske dane. I našim komšijama želimo sve bolje, u nadi i ubjeđenju da iz svega ovoga izađemo bolji, snažniji i odgovorniji. Želimo da i naše komšije svoj predstojeći Vaskrs dočekaju u zdravlju i blagostanju -  poručio je ef. Camić.

On je tom prilikom naglasio da je post jedna vrsta škole, jer nas, kako je istakao, uči da odricanjem dolazimo do uspjeha.

Veliko iskušenje

- Evo, sada se odričemo određenih stvari, pored posta,  hrane, pića, fizičkih potreba u toku dana, koje su inače dozvoljene, mi se svega toga odričemo, a, evo, sada i ovog ramazanskog druženja. Ipak, sve s ciljem da nam se Bog dragi smiluje i da stvorimo pretpostavke kako bismo se što prije riješili ovog velikog iskušenja. Medžlis obilazi stare i iznemogle džematlije, priprema pomoć za one kojima je ona neophodna, sve u nadi da će nam dragi Bog uzvratiti tako što će nam sve to upisati u dobra djela poručio je ef. Camić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.