BLAGDANI

Bajramski ručak posebna je prilika za druženje i uživanje

Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji

Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

1.8.2020

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je najveći muslimanski praznik. To je praznik koji je u uskoj vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana. Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, zabranjeno je muslimanima postiti.

Dan za porodicu

Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Na ručak se pozivaju svi bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici, tako da se niko kući ne vraća gladan.  

Svi članovi porodice se za Bajram okupljaju kod roditelja na bajramski ručak. Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji. Bajram je dan koji se provodi sa porodicom, a tradicionalni bajramski ručak posebna je prilika za druženje i uživanje.

Sto se postavlja svečano, serviraju se najljepši posuđe i stolnjaci, a na jelovniku su brojna jela, uglavnom tradicionalna, bosanska. Cijela kuća miriše na slana i slatka jela.

Sarme i baklava

Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mi vam predstavljamo najčešća: Begova čorba, Bosanski lonac, Hadžijski ćevap, musaka, sarme, meso, pite. Osim slanih, bajramska trpeza je bogata i slatkim jelima - kolačima. Ovo su najpoznatiji: baklava, tufahije, tulumbe, hurmašice i kadaif.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.