BIH

{Ekskluzivno} Alija Delimustafić: Spreman sam na saradnju s Tužilaštvom BiH

Miralem Ašćić

13.4.2017

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči za malverzacije u predmetu „Pravda“, u sklopu kojeg je u posljednjih šest mjeseci dva puta hapšen i pritvaran, dao je jučer ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz“. Ovo je prvi intervju Delimustafića za jedan medij u posljednjih 20 godina.Čekam optužnicu

S Delimustafićem smo jučer razgovarali u jednom sarajevskom restoranu, a nakon što je nedavno drugi put odlukom Kantonalnog suda Sarajevo pušten iz pritvora. Delimustafić nam je u vrlo otvorenom intervju kazao da je pristao da govori za „Avaz“, prvi put za neki medij od 1996. godine, da bi se vidjelo da „nema nikakve veze s optužbama koje mu se stavljaju na teret“.

- Nisam bjegunac niti želim bježati. Radujem se sudskom procesu, jer vjerujem u bh. pravosuđe. Sve ostale stvari će uskoro izaći na vidjelo. Čekam samo optužnicu - rekao nam je na početku intervjua.

Je li Vam poznato kakvim dokazima raspolaže Tužilaštvo KS u predmetu „Pravda“, u kojem se teretite za više krivičnih djela?

- Tužilaštvo KS me tereti da sam radio nezakonite radnje u vezi stjecanja prava vlasništva na nekretninama i njihovog prometovanja. Ali ne postoji nijedna nekretnina koja je, po Tužilaštvu, nezakonito stečena, a da sam imao bilo kakve veze s istom ili da je uknjižena na moje ime. U ovom predmetu je uhapšeno 40 osoba, a ja poznajem samo njih četvero. Ostale u životu nikada nisam vidio. Ja se nisam obogatio u ratu ili poslije rata. Firmu „Cenex“ sam osnovao još prije rata i to je svima dobro poznato.

Istraga u ovom predmetu traje već mjesecima. Zašto još nema optužnice?

- Optužnica treba da se podigne za 27 dana i vjerujte da jedva čekam da je vidim i da konačno dokažem da nemam veze s nečasnim radnjama koje mi se stavljaju na teret. Već sam rekao da se radujem ovom procesu. Tek tada ću reći neke stvari.

Zbog čega ste onda bježali kada Vas je Kantonalni sud Sarajevo oslobodio prije nekoliko mjeseci?

- To je laž. Nisam bježao ni u Karlovcu niti imam namjeru bježati ni od čega niti od bilo koga. Ja tada uopće nisam imao nikakvih mjera zabrane i otišao sam u Hrvatsku da se odmorim od silnog tužilačkog linča. Da sam htio bježati, pobjegao bih dalje od Hrvatske. Pa, dok sam bio u Karlovcu, nisam ni znao da mi je određen pritvor i prijavio sam se MUP-u Hrvatske.

Ali ovdje sa mnom igraju ping-pong igre i uporno se lobira da se pritvorim. Imam i ja pravo da se branim sa slobode. Već dva mjeseca sam svaki dan u FUP-u i učestvujem u istrazi. Dva mjeseca sam tamo i nisam vidio nijedan dokument koji me inkriminira.

Neko diktira


Nakon Vašeg hapšenja, špekuliralo se da smetate nekim moćnim ljudima koji su na vlasti i da Vas zbog toga žele maknuti. Šta Vi mislite o tome?

- Znam ja kome smetam... Ali, u cilju istrage, neću to sada otkriti. No, vrlo brzo ću reći kome i zašto smeta Alija Delimustafić i zašto i ko mi sve ovo montira. Neka prvo ide optužnica i neka ide proces. Neka se završi istraga, da ne bude da utječem na nju. A onda ću sve otkriti, jer smatram da sve ovo neko diktira.

Ne mogu da Vas ne pitam o istragama o političkim ubistvima koje je sada Tužilaštvo BiH ponovo aktiviralo... Bili ste ministar MUP-a RBiH, mnogo toga ste znali i još znate...

- Za sada to ne mogu komentirati. Ono što mogu reći jeste da sam spreman na saradnju s Tužilaštvom BiH. Ako za nešto trebam, tu sam. Neka rade svoj posao.

Koja je uloga FMUP-a


Na koga sumnjate kada kažete da neko upravlja procesom protiv Vas?

- Iz nekog razloga, da li zbog mog imena i zbog toga što nekome smetam, protiv mene se vodi neviđena medijska haranga. Smatram da to neko diktira i da, vjerovatno, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) dovodi u zabludu samo Tužilaštvo KS, pokušavajući tako utjecati na sud, a time svjesno kršeći presumpciju nevinosti.

Nisam imao lažni pasoš


Prilikom hapšenja kod Vas je pronađen, prema navodima Tužilaštva KS, i lažni pasoš...

- Nije tačno da sam imao lažni pasoš. U to su se uvjerili i Tužilaštvo KS i Federalna uprava policije prilikom otvaranja dokaza. Prilikom pregleda privremeno oduzetih predmeta na zapisniku je konstatirano da je taj pasoš izdat od nadležnih organa na treće lice i da mu je istekao rok važnosti.

Plus, imam važeći pasoš i vizu na svoje ime. Evo, sve možete vidjeti. Ništa ne krijem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.