VANSERIJSKI TALENAT

Niko kao Lamin Jamal: Heroj Španije nema ni 17 godina, a srušio je i Pelea

Viralna postala fotografija na kojoj ga Mesi drži u naručju, nakon utakmice s Hrvatskom radio je zadaću, a vrijedi 90 miliona eura

Jamal: Heroj Španije - Avaz
Španija - Francuska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ć.

9.7.2024

Fudbaleri Španije prvi su finalista Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a jedna od najzaslužnijih za to je nevjerovatni Lamin Jamal (Lamine Yamal).

Čudesni fudbaler Barcelone nema ni 17 godina, a već je postao jedan od heroja Španije. On je ispisao historiju čim je stupio na teren Alijanc Arene - kao najmlađi igrač polufinala jednog velikog takmičenja (16 godina i 362 dana).

Nije mu to bilo dovoljno, pa je u 21. minuti postigao maestralan gol i srušio legendarnog Pelea kao najmlađi strijelac u polufinalu Evropskog ili Svjetskog prvenstva.

Ostavio Pelea iza sebe

Čuveni Pele je sa 17 godina i 244 dana dao gol protiv Francuza u polufinalu Svjetskog prvenstva 1958., ali taj nevjerovatni skor srušio je nevjerovatni Jamal.

Prije ove utakmice viralna je bila fotografija Jamala kojeg kao bebu kupa i drži u naručju jedan od najboljih fudbalera svih vremena Lionel Mesi (Messi).

Bilo je to u okviru kampanje UNICEF-a, a sudbina se poigrala, pa je Jamal nasljednik Mesija i neko od koga na Nou Kampu, ali i reprezentaciji Španije očekuju velike stvari.

Mogao igrati za Maroko i Gvineju

Za sve su "krivi" njegovi roditelji Mounir Nasraoui i Sheila Ebana. Prepoznali su njegovu strast prema fudbalu i upisali ga u Barceloninu čuvenu "La Masiju" sa svega sedam godina.

Jamal s ocem. Platforma X

Otac mu je iz Maroka, majka iz Gvineje, pa je imao pravo nastupa i za reprezentacije ovih zemalja.

Fudbalsko čudo i Instagram senzaciju koju prati više od sedam miliona ljudi je fotografisano kako nekoliko dana nakon utakmice 1. kola s Hrvatskom radi domaću zadaću.

Jamal radi domaću zadaću nakon Hrvatske. Screenshot

U minuloj sezoni je odigrao 50 utakmica i dao sedam golova uz deset asistencija u svim takmičenjima za Barcelonu.

Prema specijaliziranom portalu "Transfermarkt", vrijedi čak 90 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.