BROJNE RASPRAVE

Navigiranje između slova i algoritama: Budućnost novinarstva uz umjetnu inteligenciju

Postoji niz faktora koji ukazuju na to da potpuna zamjena novinara umjetnom inteligencijom nije vjerovatna u bliskoj budućnosti

Budućnost novinarstva uz umjetnu inteligenciju. Twitter

27.8.2023

Umjetna inteligencija (AI) neprestano napreduje i sve više se integrira u različite aspekte našeg života. Novinarstvo nije iznimka, budući da tehnologija sve više ulazi u ovu industriju. Pitanje hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare izaziva mnoge rasprave i kontroverze. Iako AI može pružiti značajne koristi novinarima, postoji niz faktora koji ukazuju na to da potpuna zamjena novinara umjetnom inteligencijom nije vjerovatna u bliskoj budućnosti.

AI ima nekoliko prednosti koje su privlačne za novinarstvo. Automatizirani sistemi mogu generirati članke na temelju podataka i informacija, što ubrzava proces stvaranja vijesti. Također, AI može analizirati velike količine podataka i identificirati uzorke, što je korisno za istraživački novinarstvo. Tako novinari mogu brže doći do informacija i koristiti ih za dublje analize.

Međutim, postoji nekoliko ključnih aspekata novinarstva koji su teško zamjenjivi umjetnom inteligencijom.

Kreativnost i kontekst

Novinarstvo zahtijeva sposobnost analiziranja kompleksnih situacija, stvaranje privlačnih priča i povezivanje različitih elemenata kako bi se stvorila zanimljiva i informativna vijest. Ova kreativnost i sposobnost kontekstualizacije trenutno su izvan dosega većine AI sistema.

Duboka analiza

Novinari često provode detaljna i duboka istraživanja, intervjuiraju osobe i koriste svoje razumijevanje društvenih i kulturnih dinamika kako bi interpretirali događaje. AI može prikupljati podatke, ali nema osjećaj za dubinsku analizu i ljudsku empatiju koja je ključna za razumijevanje složenih tema.

Etičke i moralne odluke

Novinari često se suočavaju s etičkim dilemama i moraju donositi odluke o tome što je najvažnije za javnost. To uključuje osjećaj za pravdu, istinu i važnost ravnoteže u izvještavanju. Ove su odluke često subjektivne i temelje se na ljudskim vrijednostima i iskustvu.

Izvor pouzdanosti

Novinari se oslanjaju na vjerodostojne izvore i validne informacije kako bi stvorili pouzdane priče. Umjetna inteligencija može greškom proširiti dezinformacije, a razumijevanje konteksta i provjera informacija i dalje ostaju ljudski zadaci.

U konačnici, dok umjetna inteligencija može pružiti podršku novinarima automatskim generiranjem vijesti i analizom podataka, ljudske vještine poput kreativnosti, konteksta, analize i etičkog prosuđivanja ostaju ključne za visokokvalitetno novinarstvo. 

Umjesto potpune zamjene, najvjerovatniji scenarij je daljnja integracija AI tehnologija kako bi novinari mogli učinkovitije raditi, dok će ljudski element ostati neprocjenjivo sredstvo za istraživanje, interpretaciju i donošenje važnih novinarskih odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.