NEKOLIKO ASPEKATA

Umjetna inteligencija i budućnost novinarstva: Konkurencija ili saradnja?

Umjetna inteligencija ima potencijal promijeniti novinarstvo i omogućiti novim pristupima i rješenjima u tom području

Postavlja se pitanje hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare. Facebook

18.7.2023

U eri brzih tehnoloških promjena, umjetna inteligencija (UI) zauzima sve značajniju ulogu u mnogim industrijama, uključujući i novinarstvo. Razvoj AI tehnologija i duboko učenje već su omogućili stvaranje sofisticiranih sistema koji mogu generirati vijesti, analizirati podatke i prepoznati obrasce. To je potaknulo rasprave o mogućnosti da će umjetna inteligencija jednoga dana zamijeniti novinare u potpunosti. Ali, hoće li se to zaista dogoditi?

Postoji nekoliko ključnih aspekata koji trebaju biti razmatrani kako bismo bolje razumjeli budućnost novinarstva u kontekstu umjetne inteligencije.

Automatizacija rutinskih zadatka

Umjetna inteligencija već sada može olakšati život novinara automatskom obradom podataka, provjerom činjenica i generiranjem osnovnih izvještaja. Ovo će vjerovatno postati sve važnije u budućnosti jer će novinari imati više vremena usmjeriti se na dublje istraživanje i analizu.

Ubrzavanje vijesti

Jedna od glavnih prednosti AI-a u novinarstvu je sposobnost brze analize i obrade velike količine informacija u stvarnom vremenu. To će omogućiti novinarima da brže prenose informacije javnosti, ali istovremeno može izazvati pitanja o tačnosti i provjeri informacija.

Stvaranje sadržaja

AI tehnologije već mogu generirati osnovne vijesti i članke. Međutim, ovdje je važno napomenuti da kreativni aspekt novinarstva i dalje ostaje u ljudskim rukama. Umjetna inteligencija može pomoći u izvještavanju o činjenicama, ali nema sposobnost razumijevanja emocija, konteksta i etičkih implikacija koje nosi stvaranje novinarskog sadržaja.

Etički izazovi

Uvođenje AI-a u novinarstvo postavlja niz etičkih pitanja. Na primjer, ko će biti odgovoran za nepravilnosti ili netačne informacije ako su ih generirale AI tehnologije? Također, kako će se očuvati novinarska integritet i objektivnost kada je AI programiran da se prilagodi određenim sklonostima i preferencijama?

Interakcija s publikom

Odnos novinara s publikom može se značajno promijeniti s uključivanjem umjetne inteligencije. AI sistemi mogu pružiti personalizirane vijesti i preporuke temeljene na korisničkim preferencijama, ali istovremeno postoji opasnost od stvaranja "filter balona" u kojem ljudi više nisu izloženi različitim perspektivama i informacijama.

Saradnja umjesto zamjene

Umjesto gledanja na AI kao prijetnju novinarima, možemo ga shvatiti kao alat za poboljšanje novinarske prakse. Kombinacija ljudskih vještina, etičke prosudbe i kreativnosti s prednostima AI-a može rezultirati snažnijim novinarstvom i većom kvalitetom informacija koje dolaze do publike.

Zaključak

Umjetna inteligencija ima potencijal promijeniti novinarstvo i omogućiti novim pristupima i rješenjima u tom području. Međutim, zamjena novinara u potpunosti AI-jem ostaje malo vjerovatna. Ljudska kreativnost, etičko prosuđivanje i sposobnost razumijevanja konteksta i emocija čine ljude nezamjenjivim u novinarskoj industriji. Budućnost novinarstva mogla bi biti u sinergiji s umjetnom inteligencijom, gdje će se novinari oslanjati na AI tehnologije kako bi poboljšali svoj rad i omogućili bolje informacije svojoj publici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.