NOVO ISTRAŽIVANJE

Jutarnja kafa može da umanji rizik od smrti od bolesti srca

Naučnici međutim nisu dokazali da je kafa jedini razlog manje prerane smrtnosti

Facebook

N. H.

jučer

Period dana tokom koga pijete kafu može umanjiti rizik od prerane smrti, sugeriše novo istraživanje.

Ljudi koji su pili kafu rano ujutru imali su manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti i manji rizik od umiranja od svih bolesti u poređenju sa onim koji su pili kafu tokom cijelog dana, navodi se u istraživanju.

Naučnici međutim nisu dokazali da je kafa jedini razlog manje prerane smrtnosti.

Iako istraživanje ne otkriva zašto konzumiranje kafe ujutru umanjuje ovaj rizik, jedno objašnjenje je da ispijanje kafe tokom dana može poremetiti unutrašnji sat tijela, rekao je Lu Kui, vodeći istraživač i direktor Centra za istraživanje gojaznosti na Univerzitetu Tulejn.

Istraživanje je objavljeno u srijedu, 8. januara u naučnom časopisu European Heart Journal.

- Potrebna su nam klinička ispitivanja kako bismo provjerili potencijalni utjecaj promjene perioda dana kada ljudi piju kafu - dodao je Kui.

- Ova studija nam ne govori zbog čega pijenje kafe ujutru smanjuje rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti - objasnio je.

- Moguće je da konzumiranje kafe popodne ili navečer može da poremeti cirkadijalni ritam (24-satni krug fizičkih, metalnih i bihevioralnih promjena u našim tijelima) i nivo hormona kao što je melatonin - rekao je.

Ovo dalje može da utiče na faktore povezane sa kardiovaskularnim bolestima poput zapaljenja i krvnog pritiska, objasnio je.

Istraživači sa Tulejn univerziteta u Nju Orleansu analizirali su odgovore 40.725 odraslih koji su učestvovali u anketi o zdravlju i ishrani u Americi od 1999. do 2018.

Oni su odgovarali na pitanja o hrani i piću koje konzumiraju tokom dana, i da li piju kafu, kada i koliko.

- S obzirom na efekte koje kofein ima na naša tela, htjeli smo da vidimo da li period dana kad pijete kafu ima utjecaj na vaše zdravlje - objasnio je Kui.

Iako su ranija istraživanja otkrila da umjereno pijenje kafe može biti dobro za zdravlje, ovo je bila „prva studija koja je provjeravala vrijeme pijenja i zdravlje", dodao je.

U istraživanju je 36 posto učesnika pilo kafu ujutru, a 14 posto tokom cijelog dana.

Kui i njegov tim pratili su učesnike tokom skoro cijele decenije, analizirajući informacije o njime i uzroke smrti tokom ovog perioda.

Poslije skoro deset godina, 4.295 ljudi je umrlo, a 1.268 smrti bilo je povezano sa kardiovaskularnim bolestima.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su pili kafu ujutru imali 16 posto manje šanse da umru u poređenju sa onima koji nisu pili kafu, i da su imali 31 posto manje šanse da umru od bolesti srca.

„Ispijanje kafe ujutru može biti izrazitije povezano sa manjim rizikom od smrti u poređenju sa ispijanjem kafe kasnije tokom dana", napisali su u istraživanju.

Istraživači su kazali i da su veće količine popijene kafe bile „značajno" povezane sa manjim rizikom od smrti, ali samo među ljudima koji su pili kafu ujutru.

„Zašto bi period dana bio važan?", napisao je u popratnom uvodniku profesor Tomas F. Lušer iz Kraljevskih Brompton i Harefild bolnica u Londonu.

„Tokom jutarnjih sati obično dolazi do značajnog povećanja simpatičke aktivnosti (aktivnosti koja dovodi tijelo u stanje pripravnosti) dok se budimo i ustajemo iz kreveta.

„Ovo je efekt koji nestaje tokom dana i pada na najniži nivo tokom spavanja", kazao je Lušer.

Kao što istraživači sugerišu, moguće je da ispijanje kafe kasnije tokom dana remeti naš unutrašnji sat u vrijeme kada bi trebalo da se odmaramo, dodao je.

„Mnogi ljudi koji piju kafu tokom cijelog dana pate od poremećaja sna.

„U tom smislu zanimljivo je da izgleda da kafa potiskuje melatonin, važnog posrednika u mozgu koji izaziva san."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.