Naučnici su otkrili da komercijalno dostupne vrećice čaja oslobađaju ogromne količine mikroplastike i nanoplastike koje tijelo može apsorbirati. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Chemosphere od strane istraživača s Autonomnog univerziteta u Barceloni, ukazuje na potencijalne zdravstvene rizike povezan s upotrebom plastičnih materijala u kontaktu s hranom.
Ogromne količine plastike
Studija je otkrila da se vrećice čaja, pri pripremi napitka, raspadaju na milijune i milijarde mikroskopskih čestica. Polimeri poput polipropilena oslobađaju čak 1,2 milijarde čestica po mililitru, dok celuloza ispušta 135 miliona, a najlon-6 oko 8,18 miliona čestica po mililitru.
Istraživači su simulirali proces pripreme čaja i zatim promatrali interakciju oslobođenih čestica s crijevnim stanicama. Ustanovili su da čestice ne samo da se apsorbiraju u stanice, već ulaze i u ćelijsko jezgro, gdje se nalazi genetski materijal.
Zabrinjavajući zdravstveni rizici
Kontaminacija mikroplastikom već je prepoznata kao ozbiljna prijetnja. Ranija istraživanja pronašla su tragove plastike u različitim dijelovima tijela, uključujući testise, srce, pa čak i moždano tkivo nakon samo četiri sedmice izlaganja.
- Potencijalne implikacije mikro i nanoplastike na okoliš i zdravlje postaju sve alarmantnije - navode istraživači.
Autori studije ističu hitnu potrebu za razvojem standardiziranih metoda za procjenu kontaminacije plastikom u materijalima koji dolaze u kontakt s hranom.
- Kako se upotreba plastike u ambalaži za hranu i napitke nastavlja širiti, od ključne je važnosti formulirati regulatorne politike kako bi se minimizirala kontaminacija i osigurala sigurnost hrane - kazali su oni.
Ovo istraživanje još jednom naglašava važnost smanjenja upotrebe plastičnih materijala u svakodnevnom životu i prelaska na ekološki prihvatljive alternative kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i okoliša.