Sok od kiselih krastavaca. Pečena jaja. Aspirin. Ako ste ljubitelj zabave, vjerojatno ste već isprobali sve moguće metode za liječenje mamurluka. Međutim, prema istraživanju, pravi lijek mogao bi biti u vašem hladnjaku ili na stolu u kuhinji, a to je - voće.
Nutricionistica, dr. Ronda Patrik (Rhonda Patrick), citirala je studije koje pokazuju da fruktoza, šećer prirodno prisutan u voću, može gotovo prepoloviti vrijeme potrebno tijelu da se oslobodi alkohola, piše Daily Mail.
Proces oporavka
U svom nedavnom podcastu, istaknula je da konzumiranje voća poput grožđa, lubenice i banana prije izlaska može smanjiti razinu alkohola u krvi i tako ublažiti mamurluk sljedećeg dana. Teoretski, jedenje voća jutro nakon može ubrzati proces oporavka, pomažući nadoknadi soli i rehidraciji tijela. No, dr. Patrik upozorava da voćni sok nije jednako dobar kao svježe voće.
Kada se voće cijedi, oslobađaju se šećeri koji se brzo apsorbiraju u krvotok, uzrokujući skok i pad razine šećera u krvi. S druge strane, šećeri u cijelom voću apsorbiraju se sporije, održavajući stabilniju razinu šećera.
Prema istraživanju, konzumacija grama fruktoze po kilogramu tjelesne težine smanjuje vrijeme pijanstva za oko 31%. Na primjer, muškarac težak 79 kg trebao bi unijeti istu količinu fruktoze, što je otprilike ekvivalent pet do šest jabuka. Voće također produžuje vrijeme koje tijelu treba za obradu i eliminaciju alkohola za gotovo 45 posto, prema izvješću iz 2009. godine. Bobičasto voće i citrusno voće također sadrže antioksidanse koji pomažu funkciji jetre.
Zanimljiv mehanizam
Dr. Patrik je rekla: "Predlažem li da je fruktoza lijek protiv mamurluka? Ne. Ali ovo je zanimljiv mehanizam kojim hrana, posebno voće, može umanjiti neke štetne učinke alkohola. Važno je napomenuti da je fruktoza iz cijelog voća, uz prednosti vlakana i mikronutrijenata, mnogo različita od visoko rafinirane fruktoze iz voćnih sokova".
U studiji koju je citirala, istraživači su testirali učinak fruktoze na eliminaciju alkohola kod 45 zdravih muškaraca u dobi od 25 do 35 godina. Svi sudionici su umjereni konzumenti alkohola, a za svaki gram alkohola po kilogramu tjelesne težine također su dobili jedan gram fruktoze, iako ne u obliku cijelog voća.
Fruktoza je smanjila vrijeme pijanstva za oko 30,7 posto i ubrzala eliminaciju alkohola iz krvotoka za oko 44,7 posto. Alkohol je toksin koji utječe na dijelove mozga zadužene za donošenje odluka, prosuđivanje i koordinaciju. Tokom metabolizacije alkohola, tijelo proizvodi acetaldehid, koji uzrokuje upalu, dehidraciju i oksidativni stres, što dovodi do simptoma mamurluka kao što su glavobolja, mučnina i umor.
Dr. Patrik je rekla:
- Konzumiranje malo voća uz obrok prije nego što pijete može pomoći u smanjenju negativnih učinaka alkohola, kao i miješanje alkohola s voćnim sokom koji također sadrži fruktozu.
No, upozorila je na izbor voćnih koktela:
- Ova poboljšana sposobnost metaboliziranja alkohola može imati svoju cijenu. Konzumiranje alkohola i fruktoze zajedno može pogoršati razinu šećera u krvi i triglicerida u usporedbi s konzumiranjem alkohola ili fruktoze zasebno, prenosi Večernji.