SAVJETI ZA SKLADIŠTENJE

Kako usporiti truljenje: Trikovi za duže čuvanje povrća

Iako povrće poput krumpira, luka i češnjaka najbolje čuva na suhom i hladnom mjestu, mnoge vrste povrća zahtijevaju hladnjak kako bi ostale svježe

Printscreen

Dž. V.

13.12.2024

Svježe povrće je ključ zdrave prehrane, ali zna biti izazovno održati ga svježim dulje vrijeme. 

Truljenje povrća može se ubrzati ako se ne pohranjuje pravilno, a zbog toga često bacamo hranu koju nismo uspjeli iskoristiti na vrijeme. 

No, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete usporiti truljenje povrća i uživati u njegovoj svježini puno duže. Evo nekoliko korisnih savjeta za pravilno skladištenje povrća.

Pravilno skladištenje

Iako povrće poput krumpira, luka i češnjaka najbolje čuva na suhom i hladnom mjestu, mnoge vrste povrća zahtijevaju hladnjak kako bi duže ostale svježe. Povrće poput mrkve, brokule, kelja, paprika i graška može trajati dulje ako se pohrani u odgovarajuće uvjete u hladnjaku. Neke vrste povrća treba pohraniti u plastičnim vrećicama s malim otvorima za zrak, dok druge, poput salate ili špinata, zahtijevaju hermetične posude kako bi se spriječilo isušivanje.

Koristite papirnate ubruse

Papirnati ubrusi mogu biti od velike pomoći pri skladištenju povrća jer apsorbiraju višak vlage. Povrće poput brokule, cvjetače ili gljiva osjetljivo je na vlagu i može ubrzano truliti ako je previše vlažno. Stavite papirnate ubruse u plastične vrećice ili posude kako biste upili višak vlage i produžili svježinu povrća.

Čuvanje na tamnom mjestu

Povrće poput krumpira, luka, bundeve, tikvica i mrkve najbolje je pohraniti na hladnom, tamnom i suhom mjestu, poput smočnice ili podruma. Svjetlost može uzrokovati da povrće počne klijati ili trunuti, stoga je važno osigurati prostor bez direktne sunčeve svjetlosti. Idealna temperatura za skladištenje ovih namirnica je između 4 i 10°C.

Korištenje plastičnih kutija 

Skladištenje povrća u hermetičkim plastičnim kutijama može pomoći u zadržavanju svježine, no važno je osigurati ventilaciju. Preporučuju se kutije s ventilacijskim otvorima koje omogućuju povremeno otpuštanje vlage i zraka, čime se sprečava stvaranje plijesni i truljenja.

Konzerviranje ili zamrzavanje

Ako znate da nećete uspjeti iskoristiti povrće na vrijeme, konzerviranje ili zamrzavanje može biti izvrsna opcija. Povrće poput rajčica, paprike, graška ili kukuruza može se zamrznuti, a mnoge vrste povrća možete konzervirati u staklenkama. Konzerviranjem i zamrzavanjem povrća, produžujete njegov rok trajanja i smanjujete bacanje hrane.


Zadovoljstvo je imati svježe povrće na dohvat ruke, a uz pravilno skladištenje možete usporiti truljenje i uživati u njegovim blagodatima duže vrijeme. Pratite ove trikove i čuvanje povrća neće biti više izazov. Pomoći će vam da smanjite bacanje hrane i bolje iskoristite namirnice koje ste kupili ili ubrali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.