Istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju dvije do tri šoljice kafe dnevno imaju manju vjerovatnoću za razvoj anksioznosti ili depresije u poređenju s onima koji piju manje ili više ovog popularnog napitka.
Moždani udar i rak
Prethodna istraživanja su već ukazala na različite zdravstvene koristi umjerene konzumacije kafe, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2, hroničnih bolesti jetre, moždanog udara i raka. Naučnici su željeli istražiti moguću povezanost između pijenja kafe i mentalnih stanja poput depresije i anksioznosti, s obzirom na to da su ova stanja vrlo česta među populacijom.
Tokom istraživanja analizirani su podaci 146.566 osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su odgovarali na pitanja o svom mentalnom zdravlju i navikama pijenja kafe između 2006. i 2010. godine.
Bitno je umjereno konzumirati
Nalazi su pokazali da su ljudi koji su pili manje od dvije do tri šoljice kafe dnevno imali smanjeni rizik od depresije i anksioznosti. Međutim, rizik je bio najniži kod osoba koje su konzumirale upravo dvije do tri šoljice dnevno. Istraživači su otkrili da pretjerano konzumiranje kafe nije preporučljivo. Svaka dodatna šoljica kafe iznad tri povećavala je rizik od razvoja oba mentalna poremećaja.
Isto tako, 2016. provedeno je drugo istraživanje u kojem su učesnici odgovarali na pitanja iz dva standardizirana upitnika za procjenu anksioznosti i depresije. Od učesnika njih 81 posto redovno je konzumiralo kafu, pri čemu je najčešća dnevna količina bila upravo dvije do tri šoljice. Prosječna dob učesnika bila je 56 godina, a gotovo 57 posto njih bile su žene.
Prevencija depresije
Zaključak istraživanja podržava preporuku da umjerena konzumacija kafe može biti korisna kao dio zdravog načina života za prevenciju i upravljanje depresijom i anksioznošću u općoj populaciji.