JEDITE ZDRAVO I KVALITETN

Vodič kroz zamrzavanje hrane: Evo koliko dugo pojedine namirnice mogu stajati u ledu

Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni, a u ledenicu nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu

Pazite koju hranu i kako zamrzavate. Facebook

M. Z.

21.7.2023

Ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune... Ovo su neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i pojašnjenje zašto:

Kuhana tjestenina

Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.

Već odmrznuta hrana

Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovo zamrznuti ako je prije toga skuhate.

Umaci

Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.

Kečap

Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.

Pržena hrana

Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

Avokado

Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.

Svježi začini

Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.

Konzervirana hrana

To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.

Krušne mrvice

Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.

Krastavci sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus.

U duboko zamrzavanje, također, nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 Celzijevih stepeni.

Namirnica koje mogu u duboko zamrzavanje i na koliko dugo:

Hljeb, pecivo i kolači

Pečeni hljeb i pecivo - 2 do 3 mjeseca

Nepečeni hljeb i pecivo - mjesec dana

Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci

Pečeni kolači svježi - mjesec dana

Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci

Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca

Palačinke - 3 mjeseca

Vafli - mjesec dana

Meso

Janjetina i teletina - 9 mjeseci

Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci

Govedina bez kosti - do 12 mjeseci

Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci

Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci

Iznutrice - 3 do 4 mjeseca

Divljač - 3 do 4 mjeseca

Kobasice - 1 do 2 mjeseca

Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca

Hrenovke - 1 do 2 mjeseca

Pržena piletina - 4 mjeseca

Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci

Hrana iz mora

Bijela riba - 6 mjeseci

Plava riba - 2 do 3 mjeseca

Dimljena riba - 2 mjeseca

Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci

Kamenice - 2 do 3 mjeseca

Jastog - 12 mjeseci

Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci

Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci

Mliječni proizvodi i jaja

Maslac - 6 do 9 mjeseci

Margarin - 12 mjeseci

Mlijeko - 3 do 6 mjeseci

Svježi sir - mjesec dana

Tvrdi sir - 6 mjeseci

Sladoled - 2 mjeseca

Jogurt - 1 do 2 mjeseca

Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana

Voće i povrće

Citrusno voće - 3 mjeseca

Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci

Orašasti plodovi - 3 mjeseca

Povrće - 8 do 12 mjeseci

Ostalo:

Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca

Supa od mesa - 2 do 3 mjeseca

Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca

Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca

Svježe napravljen sok - 6 mjeseci

Složenac - 3 mjeseca

Pizza - 1 do 2 mjeseca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.