ISHRANA

Svi su poludili za danskom dijetom: Traje 13 dana, gubi se do 10 kila

Strogo je zabranjena konzumacija alkohola i gaziranih pića

Danska dijeta naziva se još i danska bolnička dijeta. Ilustracija

A. Č.

13.10.2020

Danska dijeta koja traje 13 dana namijenjena je za detoksikaciju organizma, ali i za mršavljenje. Ovom dijetom možete izgubiti do 10 kilograma za manje od dvije nedjelje, ali samo ako se pridržavate jelovnika jer ako pogriješite opet se morate vratiti na prvi dan dijete. 

Danska dijeta naziva se još i danska bolnička dijeta. Temelji se na posebno strogim pravilima i ograničenjima zahvaljujući kojima se gube neželjeni kilogrami, ali i poboljšava rad metabolizma i smanjuje celulit.

Ključ uspjeha danske dijete je značajno smanjenje konzumiranja masti i ugljikohidrata i nizak dnevni unos kalorija od oko 600 kcal. Dijeta zabranjuje krompir, šećer, tjesteninu i proizvode od žitarica, a preporučuje umjerenu konzumaciju jaja, mesa, salata, ribe i kafe.

Dijeta traje tačno 13 dana, ni manje ni više i kao što je napomenuto mora se pratiti kako je napisano, bez varanja. Ako ste izdržali celu dijetu do kraja, ne bi trebalo da je ponavljate sledeće 2 godine. 

Strogo je zabranjena konzumacija alkohola i gaziranih pića.  Kafu možete zameniti čajem. Moguće je promijeniti redosljed ručka i večere, ali ne možet se mijenjati redosljed dana. 

Jelovnik






Prvi dan

Doručak: šolja crne kafe i jedna kocka šećera 

Ručak: kuhani špinat uz dva tvrdo kuhana jaja i jedan paradajz 

Večera: veća šnicla (od 200-230 grama) uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

Drugi dan

Doručak: isto kao i prethodnog dana 

Ručak: šunka (1 kriška) i 2 dl jogurta 

Večera: veći mesni odrezak (isto kao i prethodni dan)

Treći dan

Doručak: kafa i kocka šećera i komad tosta

Ručak: tvrdo kuhana jaja (2 kom), šunka (jedan komad), zelena salata 

Večera: jedan srednji celer (kuhan), paradajz i neko voće po izboru

Četvrti dan

Doručak: isto kao treći dan 

Ručak: litar svježe cijeđenog soka, 2 decilitre jogurta

Večera: jedna izrendana mrkva, kuhano jaje, 25 grama mladog sira

Peti dan

Doručak: veća mrkva, izrendana i prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba do 230 grama, prelivena limunovim sokom i s malom količinom maslaca

Večera: veća šnicla, kuhani celer, zelena salata

Šesti dan

Doručak: crna kafa, šećer u kocki i komad tosta 

Ručak: izrendana veća šargarepa i dva kuhana jajeta

Večera: pola pileta pečenog na ražnju bez kožice i salata

Sedmi dan

Doručak: biljni čaj bez šećera 

Ručak: preskače se, znači bez ručka

Večera: jedna jagnjeća krmenadla na žaru, sezonsko voće

Osmi dan

Doručak: kafa sa šećerom i tost 

Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuhana jajeta i salata 

Večera: celer (kuhani), paradajz i jedna voćka

Deveti dan

Doručak: šolja crne kafe i šećer u kocki 

Ručak: veća kriška šunke i 2 dl jogurta 

Večera: veći komad mesa, salata i voćka po izboru

Deseti dan

Doručak: tost, kafa i kocka šećera 

Ručak: kuhano jaje (2 komada), šunka (kriška) i salata 

Večera: kuhani celer, paradajz i voće po izboru

Jedanaesti dan

Doručak: crna kafa, šećer u kocki, tost

Ručak: litar sveže cijeđenog soka, 2 decilitra jogurta

Večera: tvrdo kuhano jaje, izrendana šargarepa, mladi sir 25 grama 

Dvanaesti dan

Doručak: veća izrendana šargarepa prelivena limunovim sokom 

Ručak: kuhana riba (komad do 230 grama) prelivena limunovim sokom i malo maslaca

Večera: komad mesa, kuhani celer i zelena salata

Trinaesti dan

Doručak: tost, kafa, šećer 

Ručak: kuhano jaje (2 kom) i veća izrendana mrkva

Večera: pola pileta pečenog na žaru (sa skinutom kožicom), salata

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.