Nakon dugog dana posta mudro je iftariti se lakim i zdravim jelima, savjetuju stručnjaci. Započnite iftar tanjirom supe, po mogućnosti domaće, bez masnoće, a ako planirate jesti meso tokom obroka, onda nemojte dodavati meso u supu.
SAVJETI
Započnite iftar tanjirom supe, po mogućnosti domaće, bez masnoće
Izbjegavajte masnu i prženu hranu. Ilustracija
Nakon dugog dana posta mudro je iftariti se lakim i zdravim jelima, savjetuju stručnjaci. Započnite iftar tanjirom supe, po mogućnosti domaće, bez masnoće, a ako planirate jesti meso tokom obroka, onda nemojte dodavati meso u supu.
Jedite puno svježe salate, to je i zdravo i sito, ali izbjegavajte već pripremljene preljeve. Možete sebi napraviti vlastiti preljev od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, timijana, bosiljka i origana. Stavite puno zelenog lišća u svoju salatu; što je tamnija zelena boja, to sadrži više hranjivih tvari. Zeleni listovi sadrže vitamin C, folnu kiselinu (esencijalni B vitamin), beta-karotene i puno vlakana koji pomažu debelom crijevu u detoksifikaciji i procesu čišćenja.
Izbjegavajte masnu i prženu hranu, koliko god je to moguće. Prženje hrane stvara neprirodne masti koje se nazivaju transmasne kiselineza koje je utvrđeno da izazivaju brojne poremećaje u radu srca i krvotoka. Isto tako, prženje ugljikohidrata na visokim temperaturama stvara toksični nusprodukt acrolin, za kojeg se vjeruje da ima kancerogeni učinak. Povrh svega, tu je i prosta činjenica: masti vas čine debelim.
Nemojte jesti puno mesa. Većina nas uzimaviše nego dovoljno proteina u svojim obrocima, jer ih ima u mesu, jajima, mlijeku i grahu. Da ponovimo, konzumiranje previše mesa, najbogatijeg izvora proteina, rezultira pojavom simptoma gihta u zglobovima. Pored toga, meso sadrži i značajne količine masti i holesterola. Pokušajte zamijeniti nekalorične deserte svježim ili sušenim voćem.
Postoji zdrav tradicionalni egipatski desert koji se pravi tako da se stave osušeni plodovi (marelice, šljive, smokve i grožđice) u malo vode, tek toliko da ih prekrije, i ostave tako 8-12 sati, nakon čega se na vrh stave cijeli orasi i desert se servira.
Pijte puno tekućine: svježe sokove bez šećera, biljne čajeve, mlijeko i mlaćenicu. Međutim, ovo ne zadovoljava u potpunosti tjelesne potrebe za vodom. Pijte vodu što više možete, najmanje 1,5 litar svake noći.
Ne treba spavati poslije iftara, treba biti aktivan i makar prošetati nekoliko minuta, kako bismo pomogli organizmu da probavi hranu.
VREMENSKA PROGNOZA
ODRŽAN ŽRIJEB U NIONU