Čija sitna sjemenka je bogata hranjivim materijama i zahvaljujući neutralnom ukusu može se dodati u bilo koje jelo. Otkrit ćemo vam koje pogodnosti čija sjemenke donose organizmu.
Ove sjemenke su bogate različitim mineralima koji su dobri za zdravlje kostiju, a naročito kalcijem. Samo 25 grama čija sjemenki sadrži 157 miligrama kalcija.
Kalcij ima glavnu ulogu da štiti kosti, a pomaže i zubima da ostanu zdravi. Glavni sastojak koji se nalazi u sjemenkama je bor, koji stimulira razgradnju magnezija, fosfora i mangana, potrebnih za rast zuba.
Čija sjemenke su jedna od najkorisnijih namirnica koje možete koristiti u liječenju dijabetesa, a one su bogate vlaknima, što doprinosi poboljšanju varenja. Ova sjemenka poboljšava rad crijeva i na taj način sprečava zatvor.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B, ubrzavaju metabolizam. Bogate su omega–6 masnim kiselinama, čija sjemenke pomažu tijelu da apsorbira razne vitamine rastvorljive u mastima, koje doprinose gubljenju kilograma.
Omega–3 i omega–6 kiseline koje sadrže čija sjemenke smanjuju nivo holesterola u krvi, te smanjuju krvni pritisak i upalu. Sve to doprinosi boljem zdravlju srca. Čija sjemenke sadrže i B vitamine, gvožđe, cink i magnezij i ukoliko ih jedete, pojačavate vašu energiju. Dodajte ove sjemenke u vaš smuti napitak.
Budući da sadrže veliku količinu antioksidansa, čija sjemenke pomažu boljem oporavku kože, kao i sprečavaju oštećenja. Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavaju starenje.
Ako želite u potpunosti iskoristiti vrijednost ovih sjemenki, najbolje je neposredno prije konzumiranja da ih sitno sameljete, npr. u električnom mlinu za kafu. Tada će nutrijenti iz sjemenki biti pristupačni i u probavnom sistemu da će ih tijelo moći apsorbirati.