Možete ga pronaći i tamo gdje ga ne očekujete: recimo u ajvaru, pored paprika koje su osnovna sirovina za izradu ovog tradicionalnog namaza. Ovo ne znači da ste prevareni, a koliko je patlidžan zdrava namirnica tek ćete saznati.
U nas se ovo jajasto povrće uzgaja nekoliko stotina godina, a postojbina su mu Kina i Indija. Te bogate svjetske kuhinje obiluju receptima u kojima je ovo povrće integralni sastojak.
Sezona patlidžana u nas je nekad počinjala u augustu i trajala do kraja oktobra. Danas je dostupan tokom cijele godine i iz uvoza, a neizostavan je za svaki iole ozbiljniji vegetarijanski roštilj.
Ima specifičan, pomalo gorak, okus i spužvastu teksturu. U sirovom obliku patlidžan daje 24 kcal na 100 g. Kada se skuha, energetska vrijednost mu je 35 kcal/100 g.
Najvećim dijelom sastoji se od vode (92 procenta), na ugljene hidrate otpada šest, na masti 0,2 te bjelančevine jedan procenat. Ne može se reći da je bogat mineralima i vitaminima, ali ima dosta celuloze, što je dobra vijest ako patite od zatvora.
Patlidžan sadrži i pektin, što utiče na smanjenje nivoa holesterola. Zbog prisustva kalija on je prava namirnica za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sistema.
Saponini iz patlidžana su fitohemikalije koje imaju veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, upala i alergija. Antocijanin i nasunin također su prisutni u patlidžanu, a ovi fitonutrijenti su jaki antioksidansi koji čuvaju ćelije od ddjelovanja slobodnih radikala.
Dijetalna vlakna prisutna u patlidžanu razlog su što se ovo povrće koristi u dijetalnoj ishrani, jer ona daju osjećaj sitosti i utiču na bolji rad crijeva.
Patlidžani su neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti.1. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema.
2. Patlidžani štite zdravlje probavnog sistema, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju nivo stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana pronalazimo:
- vitamine C, K, B6, tiamin, niacin, folnu kiselinu
- magnezij, fosfor, bakar, kalij i mangan.
- Patlidžani sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, a jako mnogo vrlo korisnih dijetalnih vlakana.
Zbog visokog udjela vlakana i niskog udjela ugljikohidrata, patlidžani su odlični za regulaciju nivoa šećera u krvi i inzulina. Ako je nivo inzulina stabilan, prestat će nagle promjene nivoa šećera u krvi.
Patlidžani su odličan izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju kognitivne funkcije i mentalno zdravlje. Ne štite tijelo od slobodnih radikala, već potiču oslobađanje toksina. Redovitom konzumacijom patlidžana ćete potaknuti dotok krvi i hranjivih tvari u mozak i potaknuti komunikaciju između neurotransmitera.
Patlidžani će regulirati nivo holesterola. Istovremeno povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola. Što je nivo HDL holesterola veći, niži je rizik od nastanka niza bolesti kardiovaskularnog sistema. Smanjenjem nivoa LDL holesterola smanjuje se rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.
Kada kupujete patlidžan, po njegovom izgledu znat ćete je li svjež. Svana patlidžan ne bi trebalo da ima oštećenja, a kora bi morala biti glatka i čvrsta.
Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine koji nema puno sjemenki jer ga one čine gorkim. Kada dođete kući, stavite ga u frižider u kutiju za povrće, ali dalje od jabuka.
Kada se patlidžan peče na roštilju, ne gulite ga, već narežite na kolutove, kao tikvice. Možete ga peći i na teflonu ili keramičkoj tavi, što je bolje nego da ga pripremate u rerni.
Kada ga pečete u tavi, ne stavljajte ulje ili ga veoma malo stavite, jer zbog spužvaste strukture patlidžan može upiti puno ulja, a prženje nije zdrav način pripreme.
Priprema u rerni relativno dugo traje. Ukoliko se peče u rerni u komadu, probušite ga na nekoliko mjesta kako ne bi eksplodirao. Ako ga solite, količina vode će mu se smanjiti, kao i gorčina, ali će se izgubiti i ona spužvasta struktura.
Iako se patlidžan priprema na različite načine širom svijeta, primat svakako drže zemlje Mediterana. Italija, Grčka i Turska mogu se pohvaliti s preko 100 različitih načina pripreme ovog povrća.
Marokanska kuhinja priprema patlidžane kao pire, u kombinaciji s usitnjenim bijelim lukom, mljevenim biberom i paprikom, a poslužuje ih se uz pogače s kimom.
Poznati bliskoistočni specijalitet baba ganoush priprema se od pečenih patlidžana, bijelog luka, limunova soka i tahini sosa pa se nudi uz uz svježe narezano povrće, pogaču ili lepinju.
Patlidžani vole slojevitost u jelima, pa ih Talijani i Grci slažu u tepsijama i peku u pećnicama u čuvena jela poput patlidžana alla parmigiana i musake. Pečene ploške patlidžana slažu se s umakom od paradajza, svježe nasjeckanim bosiljkom, na ploške narezanom mozzarellom i naribanim parmezanom.
Kod musake se redovi pečenih ploški patlidžana izmjenjuju s pirjanom mljevenom janjetinom i obilno zalijevaju bešamel umakom.
Najčešće ćemo naći velik, ljubičast, ovalan patlidžan, ali uzgaja se još puno različitih sorti. Taj uobičajeni patlidžan može biti malen ili velik, a raspon boja je od tamno-ljubičaste do neobičnog patlidžana na bijele i ljubičaste pruge.
Manji i tanji patlidžan (azijski patlidžan) uzgaja se u svim nijansama ljubičaste. Doista, verzije su gotovo neiscrpne: od plodova veličine klikera do patlidžana jarke narančaste i crvene boje.
Ako nije naznačeno drugačije, u većini recepata možete uzeti bilo koju sortu.
Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.
- Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka.
- U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.
- U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili od sušene kore patlidžana. Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili od mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.