Paste za zube, dezodoransi, šamponi, sapuni i kreme proizvodi su bez kojih savremeni čovjek teško može zamisliti život. Njihovo korištenje je svakodnevna rutina i zato malo ko pomisli da upravo ovi preparati mogu biti uzrok alergije, pogoršanja astme, perutanja, crvenila i iritacije kože, ekcema, afti u ustima, pa čak, kako sugeriraju neka istraživanja, i kancera dojke i steriliteta...
Kako bi se neželjeni efekti upotrebe kozmetike izbjegli, stručnjaci savjetuju obavezno čitati njen sastav i ukazuju na listu supstanci koje bi posebno trebalo izbjegavati.
Sulfati
Na etiketi su označeni kao Sodium Lauryl Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate ili Sodium Laureth Sulphate, ili skraćeno SLS i ALS i SLES. Ove supstance se uglavnom mogu pronaći u šamponima, sapunima, pastama za zube, praškovima za veš...
Sulfati su direktno odgovorni za isušivanje kože, njenu iritaciju pa osim alergije može doći i do pojave ekcema.
Parabeni
Ove supstance imaju ulogu konzervansa. Mogu se naći u hrani, lijekovima, kozmetici i farmaceutskim proizvodima. Njihova namjena je spriječiti i usporiti mikrobiološku kontaminaciju proizvoda.
Međutim, određeni broj studija ukazao je na njihov uticaj na razvoj karcinoma dojke i raka kože, a sve zbog toga što direktno remete muške i ženske spolne hormone.
Vještačke boje
Na sastojcima kozmetičkih proizvoda vještačke boje kriju se iza oznaka PPD ili P-Phenylenediamine. Najveće koncentracije ove hemikalije nalaze se u bojama za kosu.
Tamne boje za kosu sadrže je u većoj količini nego svijetle. Ove vještačke boje su kancerogene, ali i vrlo toksične jer mogu sadržavati aluminij i druge otrovne metale.
Triklosan
Antibakterijski i antigljivični sastojak koji sadrži veliki broj kozmetičkih proizvoda može donijeti više štete nego koristi, pokazala su brojna istraživanja.
Iako je najveći broj studija o uticaju triklosana na zdravlje sproveden na pacovima, naučnici su saglasni da bi ga trebalo upotrebljavati s oprezom. Ovom sastojku kozmetike pripisuju se izazivanje steriliteta, alergije i astme, bakterijske rezistencije i poremećaj crijevne flore.