Kruška je hranjivo voće u kojem možete uživati. Evo šta nutricionisti žele da znate o ovom hrskavom, sočnom voću. Kruške su stoljećima poznate po svojoj sočnosti. S obzirom na to da se širom svijeta uzgaja više od 3.000 sorti, postoje meke, slatke hrskave i sočne kruške.
Ovo voće, također, nudi ozbiljne prehrambene koristi. Kruške mogu pomoći u upravljanju težinom, poboljšati probavu, smanjiti rizik za dijabetes tipa 2 i još mnogo toga.
Dobar je izvor vitamina C, ima nešto kalija, vitamina K, bakra, magnezija i B vitamina, prema USDA bazi podataka hranljivih sastojaka. Kruške su, također, odličan izvor vlakana.
Smatra se da su i jabuke i kruške posebno korisne u smanjenju rizika od dijabetesa zbog velikog broja vlakana, za koji se zna da pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Zato i jesu dobre za zdravlje. Jedna studija objavljena 2017. godine to potvrđuje, otkrivši da je rizik od dijabetesa tipa 2 za 18 posto smanjen kod ljudi koji su kazali da jedu najviše jabuka i krušaka, u odnosu na pojedince koji su jeli najmanje.
Konzumiranje jedne kruške (ili jabuke) sedmično smanjuje rizik od dijabetesa za oko tri posto, navodi se u studiji.
Kruške, posebno one šarene, daju fitonutrijente ili prirodne biljne hemikalije poput flavonoida. Poznato je da ovi spojevi pomažu u održavanju upale niskom neutralizacijom slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali mogu prouzrokovati oštećenje ćelija, što, zauzvrat, može dovesti do hronične bolesti poput bolesti srca i raka. Slobodni radikali povezani su i s preranim staranjem.
Kruške sadrže samo oko jedan do tri grama voćne kiseline po litru, stoga su slađe od jabuka i tako spadaju u lako probavljivo voće. Zbog toga su posebno pogodne za djecu i bebe, ali i za bolesne ili starije osobe.