Osim standardnih uputa kako možete osnažiti svoj imunitet, poput nemojte pušiti, redovno vježbajte, održavajte zdravu tjelesnu težinu, alkohol izbacite, pokušajte smanjiti stres te poduzmite potrebne korake za svoju higijenu, iznimno je važna i prehrana.
Za hladnijih dana trebalo bi svakako povećati unos određenih vrsta voća i povrća.
Većina ljudi vitaminu C okreće se nakon što se već prehladi. To je zbog općepoznate činjenice da vitamin C pomaže izgraditi imunološki sistem.
Nadalje, smatra se da vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, a upravo ona su ključna u borbi protiv infekcije. No, zbog toga što vaše tijelo ne proizvodi samo vitamin C, važno ga je unositi na dnevnoj bazi.
Većina agruma ga sadrži, tako da nećete morati ponavljati jednu vrstu namirnice sve vrijeme. Neki od popularnih izbora namirnica koje sadrže vitamin C svakako su grejp, narandže, mandarine, limuni, limete i klementine.
Adekvatan dnevni unos vitamina C može se postići unosom 5-6 serviranja voća i povrća. Hrana bogata vitaminom C je paprika, brokula, agrumi poput grejpa, mandarina, naranče i limuna, kiselog kupusa. Visok sadržaj vitamina C, također, imaju i cvjetača i prokulice. Stručnjaci dodaju kako se dodavanjem vitamina C u vruće napitke poništava njegov učinak.
Bijeli luk je uobičajen kućni lijek za mnoštvo zdravstvenih tegoba, a između kojih je i prehlada. U jednom istraživanju razmatran je učinak povećanog unošenja bijelog luka u probavni sistem. Rezultati su prikazali da je skupina koja nije unosila dodatne količine bijelog luka imala dvostruko veći broj prehlada.
Ljudi koriste đumbir u raznim jelima i desertima, kao i u čajevima. Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava za đumbir se vjeruje da ima mnogo zdravstvenih beneficija. Međutim, potrebno je provesti još mnogo istraživanja kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi može li đumbir zaista spriječiti bolesti ili ne.
Kurkuma je začin žute boje koji mnogi koriste u kuhanju. Konzumiranje kurkume može poboljšati imunološki sistem osobe zbog spoja koji se nalazi u sastavu toga začina - kurkumina. Godinama se koristi i u protuupalnim liječenjima osteoartritisa i reumatskog artritisa.
Tamna čokoladi sadrži antioksidans pod nazivom teobromin koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema tako što štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Kako je crna čokolada visokokalorična, važno ju je konzumirati umjereno.