Bilo da je pijete ujutro ili tokom dana,kafa će vas održat budnima i dati vam dovoljno energije za sve što vas čeka.
SAVJETI
Umjesto zaslađivanja kafe šećerom, preporučuju se prirodna sladila
Kafa je najveći je izvor antioksidansa. Ilustracija
Bilo da je pijete ujutro ili tokom dana,kafa će vas održat budnima i dati vam dovoljno energije za sve što vas čeka.
Osim toga, najveći je izvor antioksidansa. Vaš omiljeni napitak može postati još zdravija ako se pridržavate ovih savjeta, tvrde stručnjaci.
Najveća popularnost kafe proizlazi iz njenog glavnog sastojka, kofeina. Zadužen za podizanje energije i očuvanje budnosti, kofein je ujedno i zamka čije se ispijanje ne preporučuje poslije 14 sati. Naime, kofein će uzrokovati nesanicu koja je u konačnici izvor brojnih zdravstvenih problema.
Dok je sama kafa izrazito zdrava, njeni dodaci i nisu baš. Najpopularniji dodatak kafi, šećer, ujedno je i najgori sastojak moderne prehrane, a povezuje se s raznim bolestima kao što su prekomjerna tjelesna težina i dijabetes. Stoga se, umjesto zaslađivanja kafe šećerom, preporučaju prirodna sladila kao što je stevija.
Na kvalitet kafe podjednako utječu načini uzgoja kao i procesi njene obrade. Zrna kafe mogu biti izložena raznim pesticidima koja nisu namijenjena ljudskoj konzumaciji, a kako biste ih izbjegli preporučuje se konzumacija organskih zrna kafe.
Dnevni unos ovog omiljenog napitka ovisi o tjelesnoj masi pa se tako preporučuje 2,5 miligrama kafe po kilogramu. Budući da prosječna šoljica kafe sadrži 95 mg kofeina, za osobu koja teži 80 kilograma dvije šoljice kafe bile bi preporučeni dnevni unos.
Budući da kuhana kafa sadrži kafestol, spoj koji povisuje nivo holesterola, preporučuje se kuhanje kafe u papirnom filteru.
Na taj način smanjit će se nivo kafestola dok će se kofein i antioksidansi zadržati.
Međutim, studije su pokazale kako kafestol nije u potpunosti štetan te su utvrdili kako on djeluje kao antidijabetik.
Cimet je začin koji smanjuje glukozu u krvi, a ujedno utječe i na holesterol i dijabetes. Osim zdravih svojstava, cimet daje potpuno novi okus kafi.
Umjesto niskokaloričnog vrhnja za kafu, preporučuje se dobro staro mlijeko. Naime, studije su pokazale kako je mlijeko izvrstan izvor kalcija koji umanjuje rizik od osteoporoze i lomova kostiju, a sadrži i vitamin K, koji pospješuje samu građu kosti.
Kakao je izvrstan izvor antioksidansa te je kao takav pogodan za zdravlje. Naime, kakao umanjuje rizik od srčanih bolesti, a kafi daje dodatni i bolji okus.
VREMENSKA PROGNOZA
NOVA VLASNICA
NAKON SUSRETA U ZAGREBU
ODRŽAN ŽRIJEB U NIONU