Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji okus, čuvaju i naše zdravlje pa bismo im trebali posvetiti više pažnje u prehrani. Pri tome ne treba zaboraviti da uz neke mješavine začina u kesicama dobivate i razne neželjene dodatke. Zato je svaki začin uvijek bolji sam.
Cimet - ima specifičan okus, ali i miris, koji uvijek daje poseban štih svakoj slastici. Ali, osim toga, može biti i odlična zamjena za šećer u napicima, a s obzirom na to da bolje regulira nivo šećera u krvi, obavezno ga koristite.
Čili - izuzetno je zdrav, a kapsaicin ne uzrokuje čir nego ga sprečava uništavanjem štetnih bakterija pa ga slobodno koristite u prehrani onoliko koliko možete podnijeti.
Kajenski biber – njime ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski biber sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast okus.
Kumin ili kim – od davnina se koristi kao začin i lijek, a tri puta brže pomaže da se istope kilogrami. Istraživanje koje su proveli iranski ljekari, pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.
Đumbir - Umjesto svježeg đumbira, koji možete rendati i cijediti pa piti kako biste ojačali imunitet, kupite suhi, odnosno mljeveni. Pripremljen na taj način, ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidantima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.
Maslinovo ulje je namirnica bogata zdravim mastima i odlična je zamjena za maslac i ostale nezdrave masnoće. Sa malo bijelog luka i starog hljeba, za samo pet minuta možete dobiti ukusno predjelo za nenadane goste. Uz to im poslužite i čašu bijelog vina i nemate brige.
Ovo sirće je za naše standarde poprilično skupa namirnica, ali vrijedi ga probati. Čuvajte ga za specijalne prilike i koristite u manjim količinama, jer samo kapljica ovog sirćeta podiže okus jela na potpuno novi nivo. Prelijte ga preko svježeg voća ili koristite kao bazu za sos uz ribu ili meso.
Senf može dugo stajati, nije lako kvarljiv, može poslužiti kao podloga za sos, uz samo malo temeljca. Ipak, najviše ga volimo uz sendviče, viršle i kobasice. Može se kupiti u više okusa i varijacija.
Pileći, povrtni, goveđi temeljac definitivno biste uvijek trebali imati pri ruci, posebno ako ste zaposleni i nemate mnogo vremena za kuhanje. Poslužit će vam za brze i jednostavne supe, čorbice, soseve ili, jednostavno, da u njima skuhate rižu i za dvadesetak minuta dobijete gotov obrok.