Nove cipele mogu donijeti dosta nevolja dok se ne „razgaze“. Da ne biste to čekali i da ne biste dobili žuljeve, postoji nekoliko načina da novu obuću omekšate i učinite je udobnom. Samo – reagirajte što prije.
1. Ogulite krompir srednje veličine i direktno ga stavite u novu cipelu, pa pustite neka odstoji preko noći. Omeškt će obuću i ujutru ćete u nju "uletjeti" kao da je već razgažena.
2. Natopite vodom čarape ili novine pa ih dobro ocijedite, ubacite u cipele i ostavite u njima da se suše. Kako se budu sušile, tako će se obuća širiti i rastegnuti taman koliko je potrebno.
3. Kesu za zamrzivač napunite vodom i ubacite u obuću, pa njih u drugoj kesi ostavite na 24 sata u zamrzivaču, kako bi se voda pretvorila u led koji će razgaziti cipelu.
4. Napravite rastvor od alkohola i vode u razmjeri 50:50 i njime natrljajte cipele. Poslije toga ih obujte i nosite po kući oko pola sata.