ISTRAŽIVANJA

Povezanost omege-3 i astme

Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su neke vrste ribe te ulja sjemenki lana i oraha

mega-6 masne kiseline su najčešće porijeklom iz biljnih ulja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

6.6.2019

Prehrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina povezana je s ublažavanjem simptoma astme, objavio je American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. U istraživanju američkih naučnika s Johns Hopkins University učestvovalo je 135 djece s dijagnozom astme. 

Djeca su na početku promatranog šestomjesečnog razdoblja bila u dobi između 5 i 12 godina. Pokazalo se i kako je veći udio omega-6 masnih kiselina u prehrani povezan s prisutnošću težih simptoma astme. 

Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su neke vrste ribe te ulja sjemenki lana i oraha. Omega-6 masne kiseline su najčešće porijeklom iz biljnih ulja, jaja, mesa i mesnih prerađevina. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.