Tost se često nađe na našem tanjiru. Za doručak uz marmeladu ili kao topli sendvič za večeru, tost definitivno spada u omiljeni obrok. No, američka studija sa Univerziteta Teksas u Austinu, otkriva negativne učinke izgorenog tosta. Studija tvrde da čak i samo korištenje tostera može proširiti toksične čestice zrakom.
I mirisne svijeće
Koristeći scenu od trosobnog stana, naučnici su postavili monitore koji nadziru kvalitet zraka. Otkrili su da štetne posljedice na zrak ima i prženje te pohanje hrane.
- Kad radite tost, toplinski elementi griju krhotine i mast u tosteru, što uključuje ulje, rekla je Marina Vens (Vance) koja je sudjelovala u istraživanju. Istraživači navode i da su omiljene mirisne svijeće, također izvor lošeg kvaliteta zraka.
Najbolji način za prevenciju od štetnih zagađivača jest - paziti na boju tosta. Preporučuje se "zlatno smeđa" boja, a savjetuje se ne ostavljati tost da zagori do tamnije nijanse.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, zrak ne bi trebao sadržavati više od 25 mikrograma čestica po kubičnom metru. Naučnici su otkrili da izgoreni tost može imati do 3.000 mikrograma takvih čestica u zraku. Ako je tost "zlatno smeđe" nijanse, količina čestica će se smanjiti na 300.
Nezdrav zrak i u kući
- Pronašli smo i etanol, nusproizvod kvasca. Ako postoji i maleni dio kruha koji dodiruje element za zagrijavanje, možete vidjeti dim. Možda i od mrvica na dnu tostera - ali one su dovoljne za proizvodnju većeg broja čestica. Usporedimo li takav zrak s onim vanjskog kvaliteta, dolazimo do zaključka da je i unutarnji zrak u kući vrlo nezdrav, dodala je Vens.
- Ovo je istraživanje poziv na buđenje zbog rizika koji predstavljaju tosteri, izjavio je profesor Džonatan Grig (Jonathan Grigg) koji sjedi u Komisiji za unutarnje zagađivanje zraka u Velikoj Britaniji.