Osim vitamina i minerala, đumbir sadrži i vrlo zanimljiv spoj gingerol koji u laboratoriju pokazuje vrlo korisno djelovanje, pa se naučnici nadaju da će biti dokazano da i kod ljudi on može djelovati protuupalno, antikarcerogeno i antioksidativno.
Novija naučna saznanja pokazuju kako se đumbir, osim u kulinarske svrhe, često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba. Pregledom do sada provedenih naučnih istraživanja zaključeno je da postoje dokazi o djelotvornosti đumbira kod olakšavanja mučnine trudnicama, kao i kod postoperativne mučnine i povraćanja.
Manje je uvjerljivih dokaza da pomaže kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima i kod artritisa. Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca naročito kod osoba s tegobama kao što je loša probava i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem djelu probavnog sistema.
Kako da pripremite napitak od đumbira?
Oni koji pate od problema nadutosti i viška plinova, mogu popiti đumbir prokuhan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je da popijete ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad crijeva. Komadić svježeg đumbira narendajte ili isjecite na sitno i prelijte šoljom vruće vode i pustite da odstoji deset minuta.