Med sadrži vitamine A, D, C, E, K te B grupe, mineralne soli, mikroelemente..., kalcij, magnezij, jod, natrij, kalij, fosfor, cink... Bakar, kobalt i željezo u medu pogoduju liječenju anemije, a sadrži i aminokiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma.
Puno mjehurića
Svakodnevna upotreba meda pomaže nam da održavamo dobro zdravlje i produžimo radni i stvaralački vijek. Preporučuje se od 60 do 100 grama meda dnevno za odrasle, a za djecu do pola te količine.
Pčele ne prave loš med, izmislili su ga ljudi praveći od njega industrijski proizvod, a krivci su i nesavjesni i neuki pčelari koji se žele preko noći obogatiti. Kako biste se uvjerili da li je med pravi, najjednostavniji način je odnijeti ga na hemijsku analizu. Ali, pravi med prepoznat ćete i uz nekoliko jednostavnih testova koje možete i sami napraviti.
Važno je znati da se pravi med kristalizira, ali se na 40 stepeni, u toploj vodi, ponovo može dovesti u tečno stanje.
Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrovalnu pećnicu, na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karamelizirati. Vještački med će na visokoj temperaturi biti pun mjehurića i teško da će od njega postati karamela.
Bijeli trag
Da bismo se uvjerili da je med pravi, možemo staviti u staklenu teglu dvije kašike meda i šest kašika čistog špirita, dobro ugrijati u vrućoj vodi i promućkati. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok umjetno pravljeni med na dnu ostavlja bijeli trag. Ako u teglu ne stavimo špirit već samo vodu, pravi med će pasti na dno, dok će se vještački med razliti po vodi.
Kako se sliva
Pravi med možete testirati i na sljedeći način - uzmete kašikom med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad. Pustite med da curi. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.
Ne vjerujte svemu što proizvodjači pišu na etiketama. U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastegljivo odvaja od dna i sporo kapa, znak je da u ruci držite čisti pčelinji med. Kod vještačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna.
Nastajanje kristalića
Uzmite malo meda i istrljajte po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je vještački. Prirodni med se u istom slučaju zagrijava i pretvara više u vrstu ulja i nije ljepljiv. Možete na papirnu salvetu staviti nekoliko kapi meda. Vještački će brzo prokvasiti papir, dok će prirodnom medu za to trebati više vremena.
Šibica i (ne)gorenje
Zbog vode koju u sebi sadrži, vještački med neće dozvoliti da se palidrvce šibice umočeno u njega zapali. Palidrvce umočeno u prirodni med najnormalnije će gorjeti.
Med možete testirati i uz pomoć hljeba. Namažite krišku hljeba medom i ostavite da odstoji. Od prirodnog meda hljeb će se skoriti, dok će od vještačkog postati vodenast.
Osjećaj bockanja
Važno je znati - neposredno prije gutanja pravi med će vam dati osjećaj bockanja u ustima, što lažni med ne može postići. Još jedan jednostavan trik - ako u žumance dodate prirodni med i dobro ga izmiješate, izgledat će isto kao da ste žumance skuhali.