Ako niste ljubitelj kelja, vijest koja bi vas mogla obradovati jest da "Environmental Working Group" (EWG) u svom novom izvještaju navodi da njegovo lišće sadrži najviše pesticida u odnosu na svo drugo povrće koje možete pronaći na policama trgovina.
EWG od 2004. godine sastavlja popis “najprljavije hrane” i tako otkriva koje je voće i povrće kontaminirano pesticidima.
Najveći šok izazvao je upravo kelj koji je u posljednje vrijeme iznimno hvaljena namirnica za zdravlje ljudskog organizma. Iza njega se nalaze jagode i špinat.
EWG je utvrdio da se na kelju nalaze najmanje dvije ili više vrsta hemikalija u 92 posto uzoraka uzetih u američkim supermarketima. Neki su čak sadržavali ostatke 18 vrsta pesticida.
- Iznenadio nas je ovaj rezultat. Voće i povrće je važan dio ljudske prehrane, a kada se radi o kelju, bolje je birati onaj iz organskog uzgoja - kaže u saopćenju toksikolog EWG-a dr. Aleksis Temkin (Alexis Temkin).
Iako ova vijest može izazvati zabrinutost, ne morate kelj izbaciti iz svoje prehrane. Preporuka EWG-a je da kupujete povrće iz organskog uzgoja, a naučnica EWG-a Karla Burns (Carla Burns) dodaje da su zdravstvene prednosti prehrane bogate voćem i povrćem veće od rizika od izloženosti pesticidima.