SAVJETI

Perite namirnice prije korištenja

Proces je lagan - pod mlazom vode isperite voće i povrće koje želite jesti, a možete ga i potopiti u vodu sa malo sode bikarbone

Povrće morate dobro isprati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.12.2018

Veoma je važno da prije pripremanja hrane operete namirnice, jer ćete se tako riješiti neželjenih bakterija koje mogu biti opasne i po zdravlje. 

Proces je lagan - pod mlazom vode isperite namirnice koje želite jesti, a možete ih i potopiti u vodu u koju ste dodali malo sode bikarbone. Ipak, postoji nekoliko stvari koje morate znati kad perete određene namirnice.

Čista ambalaža

Smrznuto povrće olakšava nam život: samo ga sipamo u šerpu i ono je spremno za kuhanje. No, morate znati da se prije odmrzavanja ono treba oprati pod mlazom vode.

Mnogi ljudi smrznute proizvode ne peru prije korištenja, što je uredu ako ih spremate na visokoj temperaturi. Ali, ukoliko volite da povrće bude al dente, obavezno ga operite prije pripreme.

Sve vrste riže trebaju se oprati tri-četiri puta prije kuhanja. Velika opasnost krije se u prašini i skrobu koji pokriva rižu. Skrob dovodi do sljepljivanja zrna i zbog toga nam riža izgleda nejestivo. Preporučuje se pranje i drugih namirnica koje imaju skrob u sebi.

Preporučuje se da operete ambalažu u kojoj se nalaze mlijeko, jogurt i druge tečnosti prije nego što ih otvorite. Stotine ljudi dodiruje ta pakovanja, uzima ih, vraća na police i tako ukrug dok ne dođu do vašeg frižidera. Zbog toga, čim otvorite flašu, bakterije se lako nađu unutar ambalaže.

Sirovu ribu ne morate prati, osim ako ne želite da je takvu jedete. Visoka temperatura ubija bakterije, a ako perete sirovu ribu, postoji mogućnost da se bakterije raznesu svuda po kuhinji. Obavezno operite ruke nakon pripremanja ribe, ali i dasku za sječenje i nož.

Bez deterdženta

I kupus uvijek morate dobro isprati. Najprije bacite prva dva sloja, jer se u njima kriju prašina i prljavština. Potom cijelu glavicu potopite u posudu s vodom, dodajte malo sirćeta i ostavite da stoji nekoliko minuta. Nakon toga isperite kupus čistom vodom.

Ali, pazite – prilikom pranja namirnica nikad ne koristite deterdžente i druga sredstva za uklanjanje masnoća, jer ih one upijaju.

Opasnosti koje kriju limenke pića

Limenke su veoma praktične u toplim danima, jer pomažu da piće bude duže hladno. Ali, često se transportiraju u prašnjavim kamionima i ljudi koji ih redaju, moraju ih dodirivati pa biste zbog toga prije upotrebe trebali oprati svaku limenku. Ukoliko je to moguće, najbolje je piće iz limenke sipati u čašu. 

Jabuke u sodi bikarboni

Najzdravije voće je ono koje je svježe i nije tretirano hemikalijama. Zimi obavezno perite jabuke koje želite jesti. Istraživanja pokazuju da se potapanjem voća u vodu sa malo sode bikarbone na 12 minuta većina hemikalija iz voća odstrani.

Koristite destiliranu vodu

Citrusno voće, dinje i lubenice treba, također, oprati prije upotrebe kako se nečistoće sa površine ne bi preko noža prenijele u unutrašnjost ploda. Grožđe treba prati prije odlaganja u frižider, a jagode i maline neposredno prije konzumiranja. Za pranje se preporučuje destilirana voda, koja je maksimalno očišćena i filtrirana.

Sirće kao spas

Za pranje voća i povrća dodajte dvije kašičice alkoholnog sirćeta u pola litra vode. Dobivenu otopinu stavite u bocu sa špricaljkom te dobro poprskajte voće i povrće, a zatim isperite vodom. Istraživanja pokazuju da sirće pomaže u uništavanju bakterija na hrani.

Voće i povrće nakon pranja odmah osušite, jer voda izvlači aromu iz ploda, ubrzava propadanje i može dovesti do gubitka hranjivih sastojaka i promjene fizičkih, odnosno organoleptičkih osobina ploda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.