Bijeli luk sadrži više od 200 aktivnih sastojaka koji pomažu zdravlju.
Pun je eteričnog ulja, vitamina A, B1, B2 i C, a od minerala bogat je kalcijem, željezom te aminokiselinama i enzimima.
* Hoćete li jesti svježi ili termički obrađen luk, ovisi o razlogu zbog kojeg ga trebate. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta. Sigurno je da konzumacija bijelog luka snižava pritisak za desetak posto, poboljšava rad jetre, bubrega i prostate. U ovo vrijeme gripa i prehlada, bijeli luk je najbolji izbor.
* Preliminarne studije su pokazale da nanošenje posebnog bijelog luka topivog u masti na bradavice rezultira nestankom bradavica u roku od dvije sedmice.
* Nasjeckan sirovi bijeli luk, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji bijeli luk čini jednim od najboljih antioksidanata među namirnicama.
* Tretman bijelim lukom djeluje i kod pušača, a ljudi koji redovno jedu to zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma pluća, čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti.
* Univerzitet u Merilendu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta češnjaka; 4 ml dnevno ako je u pitanju tekući ekstrakt luka.