O anemiji ili slabokrvnosti govori se kada u krvi nema dovoljno hemoglobina, a razlog tome je najčešće nedostatak željeza. Kod ljudi koji su anemični stanice su slabije opskrbljene kisikom što dovodi do problema kao što su jaki umor, vrtoglavica, otežano disanje, lupanje srca, slabija kosa i lomljivi nokti, blijeda koža…
Određene skupine ljudi su osobito sklone anemiji, ali u prvom redu to su žene s vrlo obilnim menstruacijama.
U sprečavanju anemije svakako je najvažnije u organizam unositi namirnice koje su bogate željezom ali i drugim hranjivim tvarima koje pomažu optimalnu apsorpciju ovog važnog minerala.
Ako niste ljubitelji mesa, osobito džigerice koja je navodno dobar izvor željeza, onda je za vas odlično rješenje za borbu protiv anemije redovito konzumiranje napitaka koji sadrže kombinaciju voća i povrća.
Voće i povrće osigurat će dovoljno željeza, a što je također važno, vrlo brzo i lako se pripremaju u mikseru. Nudimo vam tri kombinacije sokova, a vi odaberite prema svome ukusu.
Sok od cvekle, mrkve i limuna
Cvekla se smatra izvrsnim izvorom željeza. Mrkva, a posebno limun koji sadrži puno vitamina C, brine se za to da se željezo iz cvekle najbrže apsorbira i u najvećoj količini.
Za pripremu soka trebaju vam 4 manje cvekle, 4 mrkve i sok polovice limuna. Po želji možete dodati 2 kašike pivskog kvasca, što će također pomoći u poboljšanju apsorpcije željeza.
Dodatak kvasca se ne preporučuje jedino osobama koje imaju problema sa kandidom.
Sok od špinata, cvekle i bobičastog voća
Puno bolje rezultate možete postići ako prethodnoj kombinacji dodate još i špinat koji također sadrži vrlo visok udio željeza. I u ovom soku treba voditi računa o dobroj apsorpciji željeza.
Osim soka od limuna u napitak možete dodati bobičasto voće koje je odličan izvor vitamina C. Za sok vam je potrebna šaka špinata, dvije manje cvekle, 150 grama bobičastog voća po izboru (maline, kupine, borovnice, ribizle, brusnice i jagode...) i sok od pola limuna.
Sok od peršina
Kako većina ljudi dobro zna da se u cvekli i špinatu skriva puno željeza, ove su namirnice idealne za pripremu sokova protiv anemije. Međutim manje je poznato da je i peršin dobar izvor željeza.
Osnova za pripremu soka može biti bilo koja vrsta voća ili povrća. Primjerice, možete upotrijebiti jedan krastavac i jednu jabuku, dodati jednu vezicu peršina i opet sok od polovice limuna da bi napitak sadržao dovoljnu količinu vitamina C.