PREHRANA

Kako tijelo reagira na višak proteina

Osobe koje imaju problema s bubrezima, trebaju paziti koju količinu proteina unose te se o tome savjetovati sa svojim ljekarom

Unosom proteina, organizam izgrađuje enzime i hormone u tijelu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

9.10.2018

Posljednjih godina, kada se govori o mršavljenju ili dostizanju svoje idealne fitnes forme, insistira se na velikom unosu proteina. Iako su proteini važan makronutrijent, može li se pretjerati s unosom? Proteini imaju mnogo funkcija u organizmu, izgrađuju mišiće, vezivna tkiva, enzime i hormone.

Funkcije organa

Proteini su dobri za tijelo i donose mu brojne koristi. No, kao što je slučaj i s brojnim drugim nutrijentima, ni u čemu nije dobro pretjerivati. Previše i premalo nečega ne utječe na naš organizam kako bi trebalo, pa prehrana nikako ne bi smjela postati nešto što nam se događa usput, nego bi trebala biti u fokusu našeg dana. Svaki organizam funkcionira na svoj način i potrebno je pratiti šta tijelu najviše odgovara te uklopiti to u naš cilj što se prehrane i tjelovježbe tiče.

Unosom proteina, organizam izgrađuje enzime i hormone u tijelu te općenito utječe na zdravlje i funkciju organa. Iz tog razloga, kod zdravih ljudi ne bi smjelo dolaziti ni do kakvih problema kod većeg unosa proteina.

Isto tako, važno je uzimati dovoljno tekućine tokom proteinskih dijeta, ali i uzimati dodatke prehrani.

Meso i povrće

Ali, osobe koje imaju problema s bubrezima, trebaju paziti koju količinu proteina unose te se o tome savjetovati sa svojim ljekarom. Treba pripaziti prilikom konzumacije veće količine proteina, jer će se bubrezi naprezati prilikom izlučivanja i probavljanja proteina.

Zato je idealna kombinacija mesa i zelenog lisnatog povrća (bogatog kalijem). Unos proteina ne smije biti ni previsok ni prenizak. Naime, premalo proteina u prehrani ometa crijevnu apsorpciju kalcija, a visokoproteinska dijeta dovodi do njegovog gubitka mokraćom, zajedno s viškom proteina.

Debljanje

Osim sportista, većina ljudi povećava unos proteina kako bi smršavila, ali to može dovesti do debljanja. Unosom ugljikohidrata i masti, tijelo troši pat do 15 posto kalorija koje odlaze u probavu kako bi razgradilo hranu i apsorbiralo nutritivne sastojke. Za probavu proteina troši se 20-30 posto kalorija. Ali, ako pretjeramo s ukupnim kalorijskim unosom bez obzira na izvor kalorija, i proteini mogu debljati.

Rizici

Pobornici izbjegavanja ugljikohidrata rizična su kategorija, jer pretjerano konzumiranje proteina bez ugljikohidrata može za posljedicu imati nedostatak ugljikohidrata u mišićima i oslobađanje ketona. To predstavlja ozbiljno stanje praćeno glavoboljama, razdražljivošću i problemima s bubrezima.

Masne naslage

Skladištenje proteina u obliku masti dovodi do debljanja. Višak proteina u tijelu koji se neće potrošiti tokom dana, skladištit će se u obliku masti. To se događa zato što se proteini razgrađuju na aminokiseline i glukozu koja se u tijelu manifestira tako da je ćelije koriste kao energiju. Ipak, ako naše tijelo već ima dovoljno glukoze, ona se neće pohraniti u obliku glikogena u mišićima, već u obliku masnih naslaga.

Kalorije

Važno je pratiti koliko kalorija dnevno unosimo i koliko energije potrošimo u obliku tjelesne aktivnosti, bilo da se radi o treningu u teretani, šetnji ili nekoj drugoj aktivnosti. Treba se savjetovati s trenerom kako doći do cilja te koja je kombinacija aktivnosti i prehrane najbolja za tebe.

Praćenje

Viška kilograma i masnih naslaga možete se riješiti kombinacijom praćenja unosa kalorija na dnevnoj bazi i kvalitetnih treninga ili tjelesne aktivnosti koja je idealna za vas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.