ZDRAVLJE U KUĆI

Zaleđeni sok od naranče zdraviji od svježeg

Sok od naranče prije upotrebe treba držati u zamrzivaču jer je, tvrde naučnici, mnogo zdraviji kada se zaledi pa odledi

"Zdravlje u kući"

29.8.2018

Naučnici su utvrdili da tijelo može apsorbirati mnogo više antioksidanata iz soka naranče kada se odledi, nego kada se pije svjež ili pasteriziran sok. Kada se prirodan sok zaledi, a potom odledi, hranljive materije đusa razdvajaju se na sitnije čestice.

Ovi dijelovi, pod nazivom karotenoidi, djeluju snažno protiv raka, pretvaraju se u vitamin A, djeluju antiupalno i jačaju imuni sistem. Smatra se i da mogu spriječiti bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Sevilji ispitivali se kako zaleđivanje ili pasteriziranje (sterilizacija toplotom) soka od naranče djeluje na antioksidante. Oni smatraju da zaleđivanje, koje se sprovodi u industriji hrane kako bi se povećala trajnost namirnice, povećava zdravlje soka.

Istraživači se nadaju da će svoju teoriju testirati van laboratorije. Studija se fokusira na ono što naučnici zovu bioprihvatljivost antioksidanasa - odnosno njihovu mogućnost apsorbiranja iz hrane u krv, putem crijeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.