ISHRANA

Spojite ove namirnice i vaš obrok će biti ukusniji, ali i duplo zdraviji

Ilustracija

Avaz.ba

3.8.2018

Namirnice koje spadaju u superhranu same po sebi su iznimno zdrave, no uz dodatak neke druge hrane, mogu postati još bogatiji izvor nutrijenata.

Gastroenterolog dr. Majkl Murej (Michael Murray) otkrio je koje namirnice trebate jesti u paru kako biste najviše profitirali.

1. Paradajz i maslinovo ulje

Ove mediteranske namirnice ukusne su i nutritivno bogate.

“Ako salatu od paradajza kombinirate s maslinovim uljem, ono će povećati apsorpciju korisnih spojeva”, kaže dr. Murej.

2. Avokado i mrkva

Prema istraživanju Univerziteta Ohio, kombinacijom avokada i mrkve povećava se apsorpcija beta karotena i potiče njegovo pretvaranje u vitamin A, koji je važan za kožu, kosti i vid. Kombinacija ovih dviju namirnica izvrsno djeluje ne imunitet, a pomaže i zdravlju dišnog, probavnog i mokraćnog sistema.

3. Meso sa žara i zeleno povrće

Dr. Murej predlaže da povrće poput špinata, kelja i kupusa jedete uz meso sa žara.

“Takvo povrće mnogima nije omiljeno, ali nutritivno je iznimno bogato i treba ga konzumirati”, dodaje dr. Murej.

4. Bobičasto voće i orašasti plodovi

Visok kolesterol u dvadesetim i tridesetim godinama povećava rizik od srčanog udara, no dr. Murej kaže kako se to može prevenirati jednostavnom hranom poput kombinacije bobičastog voća i orašastih plodova.

“Birajte borovnice, ribizl ili jagode koji djeluju na snižavanje kolesterola i povoljno utječu na funkciju mozga”, savjetuje dr. Murej.

5. Kelj i citrusi

Voće bogato vitaminom C, poput limuna, limete i naranče, može se jesti s tamnozelenim povrćem poput kelja. Voće će pomoći tijelu u apsorpciji željeza koje se nalazi u povrću.

“Zbog niskog željeza možete se osjećati umorno, smušeno i ostajati bez daha”, kaže dr. Murej. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.