UKUSNO I ZDRAVO

Za pamćenje, raspoloženje i imunitet: Sve prednosti tamne čokolade

Avaz.ba

12.5.2018

Tamna čokolada ima dvije sjajne karakteristike - vrlo je fina i predstavlja genijalnu hranu za mozak. Dvije nove studije, nedavno predstavljene na konferenciji u San Dijegu i objavljene u časopisu “The FASEB Journal”, pokazale su sve prednosti tamne čokolade.

Naučnici su otkrili da konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade, koja sadrži 70 posto kakaa, može uveliko goditi i mozgu i imunitetu. U prvoj studiji, ispitanici su morali pojesti po 48 grama tamne čokolade koja je sadržavala 70 posto kakaa i organski šećer. Nakon 30 minuta, njihovi mozgovi pokazali su pojačanu aktivnost u regiji zaduženoj za pamćenje i razumijevanje.

U drugoj studiji, ispitanci su istu količinu tamne čokolade jeli svakodnevno osam dana. Svakog dana im je nakon konzumacije čokolade analizirana krv. Pokazalo se da tamna čokolada potječe stvaranje bijelih krvnih zrnaca, koja jačaju imunitet.

Obje studije pokazale su da je, što je viša koncentracija kakaa u čokoladi, bolji utjecaj na pamćenje, razumijevanje, raspoloženje i imunitet.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.