Istraživanja su pokazala da vitamin D, koji unosimo kroz morske plodove i gljive, ali i sunčanje, znatno umanjuje rizik od raka, preloma kostiju, dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i depresije i anksioznosti.
Naučnici ističu da je najjeftiniji način da se i tokom zime snabdijete dovoljnom količinom vitamina D da jednostavno izađete napolje, na svjež vazduh, bez obzira na to da li ima sunca.
Vitamin D je izuzetno važan za ljudski organizam. Jedna od najvažnijih funkcija mu je održavanje ravnoteže kalcijuma u organizmu, ali je bitan i za imunološki sistem te izlučivanje inzulina.
Vitamin D, osim toga, snižava nivo lošeg holesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka, ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.
Osim sintetizovanja vitamina D pomoću sunca (potrebno je dvadesetak minuta dnevno izlaganja suncu kako bi se zadovoljile potrebe organizma), vitamin D može se u organizam unijeti i putem brojnih namirnica.