ZDRAVLJE U KUĆI

Smijemo li piti kafu koja je dugo stajala

( Ilustracija)

Avaz.ba

28.11.2017

Do kraja radnog vremena ostalo je još nekoliko sati i već lagano osjećate umor. Posežete za šoljicom skuhane kafe koja vam od jutra stoji na radnom stolu i pitate se da li je poslije tolikog stajanja uopće smijete popiti. Evo odgovora na to pitanje.

1. Mijenja li se s vremenom ukus skuhane kafe

Skuhana kafa može  promijeniti ukus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego što se ulja koja se nalaze u kafi pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuhanja.

2. Šta se dešava kad crna kafa odstoji

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuhana. Bolje je da napravite novu, a ako ste baš riješeni da popijete tu kafu, prethodno je zagrijte.

3. A, ako je riječ o kafi s mlijekom

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može ostati svježe i sedmicu dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuhajte novu kafu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.