Niste upoznati s djelotvornim učincima kurkume? Kurkuma je narandžasto-žuti začin iz Indije, dio familije đumbira. Kurkuma je poznata kao snažan antioksidans koji se bori s kancerogenim slobodnim radikalima, a također je antiseptik i ima prirodno protuupalno dejstvo.
Kurkuma je neizbježna u indijskoj kuhinji, ali ako ne jedete indijsku hranu svaki dan, kako uvrstiti ovaj začin u svoju ishranu? Jednostavno! Začinite svoju toplu vodu s limunom. Za jače dejstvo dodajte prstohvat cimeta koji ima protuupalna svojstva i može stabilizovati nivo šećera u krvi (što znači da ćete jesti manje i osećati se duže sitim).
Sastojci:
1 šoljica tople vode; a možete koristiti i šoljicu toplog mlijeka po izboru (bademovo, sojino ili kravlje),
¼ kašičice kurkume,
Sok od pola limuna,
Prstohvat cimeta,
1/8 kašičice meda ili agavinog sirupa,
kašičica kokosovog ulja
Priprema: Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se nataložiti na dnu šolje, tako da i dalje miješajte vodu dok pijete, i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Dodavanje kurkume u svoju toplu vodu je jeftino, blagog ukusa, a djeluje na svaki sistem u tijelu.
Dodavanje ovog moćnog začina vašoj ishrani je jedna od najboljih stvari koje možete da učinite za svoje dugoročno zdravlje.