ZDRAVLJE U KUĆI

Neredovan život i stres uzimaju danak: Zašto se debljamo na poslu

Piše: Avaz.ba

20.11.2017

Ukoliko ste među onima koji vežbaju svakog dana, pa čak i nedjeljom, ali ipak ne možete smršavjeti ili se čak gojite, razlog za to mogao bi biti vaš posao, koji vas košta zdravlja.

Brzi zalogaji

Korporativna kultura uključuje ručkove i večere koji su dio aktivnosti team buildinga, a nekada se organiziraju i više puta mjesečno. U tim slučajevima, ljudi jedu i hranu koju inače možda ne bi pojeli pa je najbolje držati se salata i laganije hrane ukoliko želite da svoju kilažu držite pod kontrolom.

Prije nego što počnete jesti, trebali biste dobro razmisliti. Iako za ručak možda jedete zdravu hranu, do 16 sati obično ste fizički i psihički iscrpljeni, zbog čega posežete za sendvičima i brzom hranom samo zato što ste gladni. Najbolja opcija je nositi na posao hranu koju ste spremili kod kuće, kao i voće.

Atmosfera u kojoj jedete je, također, vrlo bitna. Ako je osvjetljenje slabo, pojest ćete više nego u slučaju kada je prostorija dobro osvijetljena. Isto važi i za temperaturu.

Teretana ili spavanje

I radno vrijeme može negativno utjecati na obroke, a to se odnosi na ljude koji suviše rano počinju radni dan, kao i na one koji rade do kasnih večernjih sati ili ponoći. Kada nemate dovoljno vremena za sebe, lako odustajete od teretane, jer birate spavanje. To utječe i na hormone, zbog čega ste češće gladni. Prilikom kretanja zato radije birajte šetnju i stepenice.

Stres može biti razlog zbog kojeg unosite prekomjernu količinu hrane, a on je rezultat stresne svakodnevice. Mnogi kao odgovor na stres biraju hranu. Lučenje kortizola u tijelu aktivira osjećaj gladi kada to nije potrebno pa ljudi jedu iako im hrana u tom trenutku uopće nije potrebna. U ovakvim situacijama rješenje su vježbanje i dovoljno sna.

Glad i napetost

Iako je tijelo sposobno obavljati više zadataka odjednom, taj sistem može dovesti do stresa, a time i do gladi. Um i tijelo uključeni su u različite stvari tokom dana, a to dovodi do iscrpljenosti tako da, nakon napornog radnog dana, ljudi jedu bilo kakvu hranu kako bi se opustili. Zbog toga se preporučuje da kod sebe imate kikiriki kako ne biste jeli brzu i nezdravu hranu prije večere.

Manjak vode

Manjak vode najveći je razlog povećanja tjelesne težine na radnom mjestu. Ljudi često zaborave piti vodu tokom radnog vremena, jer su previše zauzeti. Nedovoljna količina vode i konzumiranje pića s kofeinom utječu na povećavanje tjelesne težine, a istovremeno ostajete bez energije. Stručnjaci savjetuju da pored sebe uvijek imate flašu vode.

Voće za desert

Izbjegavajte pojesti kompletan meni, od priloga do deserta, pa neka što češće vaše glavno i jedino jelo bude salata, bijelo meso ili prilog od povrća, a umjesto kolača, sladoleda i sličnog, izaberite puding, jogurt s voćem ili voće.


Nosite ručak

Nezdrave grickalice i napitke zamijenite zdravima i negaziranom vodom, a fast-fud, restoranima i zalogajnicama koji nude male zdrave zalogaje (salate te vege i makrobiotička jela). Barem povremeno sami pripremite i spakirajte sebi ručak za posao. 

Sendviči

Osvježite sendviče integralnim pecivima sa sjemenkama i raznolikim salatama. Uobičajnom sendviču možete dodati ribanu mrkvu ili klice. Ukoliko ujutro nemate dovoljno vremena za pripremu, kvalitetan sendvič možete pripremiti i večer ranije. Riblja pašteta ili pečena piletina mogu u frižideru stajati dan ili dva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.