RECEPT

Popularna jesenja poslastica: Mafini od tikve

Sezonski slatkiš koji je ujedno i zdrav i hranjiv, odlična je opcija za doručak, ali i popodnevni zalogaj uz kafu ili čaj

Mafini od tikve. Zdravirecepti.com

I. P.

10.11.2024

Mafini od tikve su jesenja, ali i zimska popularna poslastica. Ovaj sezonski slatkiš je ujedno i zdrav i hranjiv, odlična je opcija za doručak, ali i popodnevni zalogaj uz kafu ili čaj. Do sada smo mufine od tikve pekli s dodatkom čokolade, a sada su popularni s punjenjem od krem sira jer njegov kremasti, kiselkasto slatki okus na novi nivo podiže tikvine kolačiće.

Sirni namaz, odnosno krema, dodaje se kada je smjesa za mufine od tikve već u kalupu, ali može se pažljivo dodati na vrh ili umiješati u smjesu kako bismo dobili popularan “swirl”. 

Sastojci:

1 i po šolja pirea od tikve

110 g smeđeg šećera

125 g bijelog šećera

2 jaja

120 ml suncokretovog ulja

1 kašičica ekstrakta vanilije

280 g glatkog brašna

1/2 kašičica cimeta

1 kašičica praška za pecivo

3/4 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice soli

80 ml mlijeka

Punjenje od krem sira:

115 g krem sira

25 g šećera

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

2 kašičice mlijeka

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 Celzijusovih stepeni. Kalupe za mafine obložite papirom za pečenje. Pomiješajte pire od tikve i šećere te miksajte dok ne bude glatko, pa dodajte jaja, ulje i vaniliju.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i začine, pa umutite u smjesu tikve. Dodajte mlijeko i umiješajte da se smjesa sjedini. Ostavite 30 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.

U međuvremenu napravite nadjev od krem ​​sira. Pomiješajte krem ​​sir, šećer i vaniliju u maloj zdjeli i izmiksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte mlijeko i miješajte dok se ne sjedini. Prebacite nadjev u malu vrećicu ili vrećicu na zip.

Kašikom ravnomjerno podijelite tijesto u pripremljene kalupe za mafine, napunite ih do ruba. Odrežite vrh vrećice i krem sir utisnite u sredinu smjese od tikve. Pritisnite prema dolje da biste ga stisnuli, polako povlačeći prema gore kružnim pokretima kako biste napravili malo kovitlanje na vrhu.

Od ove količine smjese dobit ćete 12 srednje velikih mafina. Mafine pecite pet minuta, zatim temperaturu smanjite na 180 stepeni i pecite još 12 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li mafini pečeni. Pustite da se ohlade 10-ak minuta, ukrasite po želji i poslužite!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.