RECEPT

Ukusna delicija: Pečeni kesteni s povrćem i jabukama

Osim kao porodični obrok, može vam poslužiti i kao prilika za isprobavanje nečeg novog

Kesten. Brzoifino.hr

I. P.

9.11.2024

Volite kestene, jabuke, cveklu i batat, ali dosad ih niste iskoristili baš u toj kombinaciji? Onda je ovo recept za vas.

Ovaj ukusni obrok, osim poslasticu za nepce, nudi i obilje hranjivih tvari. Može poslužiti kao jelo kojim ćete ubrzati probavu. To vam jamče jabuka i jabukovo sirće, maslinovo ulje i cvekla.

Osim toga, idealan je izbor za dijabetičare, osobe alergične na gluten i sve one koji vole isprobavati voće i povrće u ukusnim delicijama. Za to su pak zaslužni batat, kesten i luk u ovom jelu, koje ćete zacijelo često pripremati za svoje najmilije.

Osim kao ukusan porodični obrok, može vam poslužiti i kao prilika za isprobavanje nečeg novog.

Sastojci:

1 dcl jabukovog sirćeta

1 dcl temeljca od povrća

30 g maslaca

2 velika batata

2 crvena luka

2 cvekle

2 velike jabuke

20 dkg kestena

½ dcl maslinovog ulja

1 supena kašika listova timijana

začini po želji – so, biber

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Cveklu, luk i batat ogulite i narežite na komadiće, a jabuku na osmine. U plitku posudu ulijte jabukovo sirće, temeljac od povrća i maslac te zagrijte do vrenja. Smanjite vatru i na srednje jakoj temperaturi kuhajte 15-ak minuta. U međuvremenu u posudu za pečenje stavite batat, luk i kestene, zajedno s maslinovim uljem i listićima timijana. Začinite solju i biberom, izmiješajte te na kraju dodajte cveklu. Pecite 20 minuta u rerni. Povrće promiješajte, dodajte jabuke i pecite dodatnih 20 minuta, odnosno dok jabuke i povrće ne omekšaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.