Sa začinima se igrajte po želji, ali šta god da stavite, ispast će fantastično .
Sastojci:
850 g pirea od bundave (pasirano meso bundave),
130 g smeđeg šećera,
60 ml javorovog sirupa,
120 ml nezaslađenog soka od jabuke,
kašika soka od limuna,
pola kašičice cimeta,
prstohvat soli.
Priprema:
Sve sastojke stavite u veću šerpu, uključite ringlu na srednju temperaturu i miješajte dok se ne sjedini. Kad mjehurići počnu da se pojavljuju, smanjite temperaturu i ostavite da lagano vrije 15-20 minuta, uz povremeno miješanje.
Po želji, možete da dodate još šećera ili javorovog sirupa, ako volite slađe, sok od limuna ako volite kiselo, cimet ako volite toplije i jače ukuse... Sklonite sa vatre i kada se potpuno ohladi, prebacite u veću staklenu teglu.
Čuvajte u frižideru do dvije sedmice, a služite puter od bundave uz palačinke, keks, hljeb, dodajte ga u ovsenu kašu... Mogućnosti su praktično neograničene.
Napomena: Prije nego što ga stavite u palačinke ili poslužite kao dodatak, izvadite puter iz frižidera i ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.