RECEPTI

Zdraviji i ljepši namaz ne postoji: Domaći puter od bundave gotov za 20 minuta

( Ilustracija)

Avaz.ba

5.12.2017

Sa začinima se igrajte po želji, ali šta god da stavite, ispast će fantastično .

Sastojci: 

850 g pirea od bundave (pasirano meso bundave), 

130 g smeđeg šećera, 

60 ml javorovog sirupa, 

120 ml nezaslađenog soka od jabuke, 

kašika soka od limuna, 

pola kašičice cimeta, 

prstohvat soli. 

Priprema: 

Sve sastojke stavite u veću šerpu, uključite ringlu na srednju temperaturu i miješajte dok se ne sjedini. Kad mjehurići počnu da se pojavljuju, smanjite temperaturu i ostavite da lagano vrije 15-20 minuta, uz povremeno miješanje.

Po želji, možete da dodate još šećera ili javorovog sirupa, ako volite slađe, sok od limuna ako volite kiselo, cimet ako volite toplije i jače ukuse... Sklonite sa vatre i kada se potpuno ohladi, prebacite u veću staklenu teglu.

Čuvajte u frižideru do dvije sedmice, a služite puter od bundave uz palačinke, keks, hljeb, dodajte ga u ovsenu kašu... Mogućnosti su praktično neograničene.

Napomena: Prije nego što ga stavite u palačinke ili poslužite kao dodatak, izvadite puter iz frižidera i ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.