Na niže temperature mnogi reagiraju zavlačenjem u tople domove u kojima se krije čar gotovo svih predprazničnih i prazničnih druženja. Zato smo pronašli recept uz koji će takva druženja biti još slađa. Vruća sangrija s aromatičnim okusima ima sve što jedno zimsko piće treba da sadrži.
Ovo špansko piće većinom se pije ljeti, ali pronašli smo način kako da ga uklopimo u zimsku idilu. Umjesto hladne, uobičajene verzije odabrali smo onu koja se kuha sa začinima poput cimeta, anisa i muškatnog oraščića.
Sastojci za sangriju:
750 mililitara crvenog vina
250 mililitara soka od narandže
četvrtina šoljice smeđeg šećera
četvrtina šoljice ruma ili brendija
dvije jabuke (tanko narezane)
jedna narandža (tanko narezane)
100 grama brusnice
dva štapića cimeta
anis
muškatni oraščić
Priprema:
Smeđi šećer otopite s malo vode na niskoj temperaturi učestalo miješajući. U to dodajte dva štapića cimeta, brusnicu, anis i muškatni oraščić.
Sve miješajte dok se šećer ne pretvori u sirup.
Zatim u njega dodajte vino, brandy (ili rum) i sok od narandže.
Kuhajte na laganoj vatri deset do 15 minuta. Pred sam kraj dodajte tanko narezane jabuke i narandžu.