Varivo ili ''čušpajz'' kako ga narodski zovemo, na njemačkom doslovno znači prilog. Talentovani kuhari učinili su vremenom tako fina i zasitna variva da su ona danas ravnopravna mnogim glavnim jelima.
Predstavljamo vam čušpajz od povrća koji može da se služi kao samostalno jelo ili kao ukusan, topli prilog ručku.
Sastojci:
400 g karfiola,
300 g prokelja,
400 g brokolija,
2 mrkve,
1 glavica luka,
četvrtina korijena celera,
50 ml bijelog vina,
kašičica gustina,
kašika peršuna,
2 dl pavlake za kuhanje,
ulje, so i biber po ukusu.
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti sitno isjeckani luk, posoliti, dodati mrkvu isjeckanu na kružiće, celer isjeckan na kockice i dinstati uz dodatak bijelog vina. Nasuti vodu i kuhati 10 minuta.
Dodati očišćen prokelj, brokoli, karfiol i pustiti da se lagano krčka. Za to vrijeme pomiješati gustin sa pavlakom za kuhanje i lagano ga dodati da se lijepo sjedini. Nakon pet minuta, čušpajz je spreman i može da se servira.