RECEPTI

Prijedlog za sutrašnji ručak: Čušpajz od povrća

Avaz.ba

30.11.2017

Varivo ili ''čušpajz'' kako ga narodski zovemo, na njemačkom doslovno znači prilog. Talentovani kuhari učinili su vremenom tako fina i zasitna variva da su ona danas ravnopravna mnogim glavnim jelima.

Predstavljamo vam čušpajz od povrća koji može da se služi kao samostalno jelo ili kao ukusan, topli prilog ručku.

Sastojci: 

400 g karfiola, 

300 g prokelja, 

400 g brokolija,

2 mrkve, 

1 glavica luka, 

četvrtina korijena celera, 

50 ml bijelog vina, 

kašičica gustina, 

kašika peršuna, 

2 dl pavlake za kuhanje,

ulje, so i biber po ukusu.

Priprema: 

Na maslinovom ulju propržiti sitno isjeckani luk, posoliti, dodati mrkvu isjeckanu na kružiće, celer isjeckan na kockice i dinstati uz dodatak bijelog vina. Nasuti vodu i kuhati 10 minuta.

Dodati očišćen prokelj, brokoli, karfiol i pustiti da se lagano krčka. Za to vrijeme pomiješati gustin sa pavlakom za kuhanje i lagano ga dodati da se lijepo sjedini. Nakon pet minuta, čušpajz je spreman i može da se servira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.