Turske pice, pide, lepinice i tortilje - sve se to može napraviti od čuvog lahmadžun tijesta po receptu turskih domaćica .
Sastojci za testo:
2 čaše integralnog pšeničnog brašna
3 čaše običnog brašna
1 kašičica suhog kvasca
1 šoljica mlijeka i do pune čaše mlake vode
1 kačičica sitnog šećera
1 kašičica soli
Fil:
350 g mljevene junetine
2 paradajza srednje veličine
2 glavice crvenog luka (srednje)
2 svježe zelene paprike
2 svježe crvene paprike
1 kašika paradajz pirea
1 kašika pirea od paprike (umjesto njega može kašika pirea od paradajza)
1 veza peršuna
1 čehno bijelog luka (po želji)
malo bibera, soli, mljevenog kima i aleve paprike
1 čaša ulja
Priprema:
Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promiješati, dodati šećer i so pa sačekati dvije-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomiješano integralno i bijelo brašno te zamijesiti tijesto.
Tijesto pokriti i ostaviti da naraste. Od tijesta uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.
Fil:
Luk, paradajz, papriku, bijeli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promiješati. Na kraju dodati mljeveno meso i dobro sjediniti.
Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno tijesto premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 230 stepeni. Pečeno tijesto odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Tijesto pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isječen paradajz, mladi luk, peršun.