RECEPTI

Turske punjene lepinice: Tijesto koje će vas oduševiti

( Ilustracija)

Avaz.ba

23.11.2017

Turske pice, pide, lepinice i tortilje - sve se to može napraviti od čuvog lahmadžun tijesta po receptu turskih domaćica .

Sastojci za testo:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna

3 čaše običnog brašna

1 kašičica suhog kvasca

1 šoljica mlijeka i do pune čaše mlake vode

1 kačičica sitnog šećera

1 kašičica soli

Fil:

350 g mljevene junetine

2 paradajza srednje veličine

2 glavice crvenog luka (srednje)

2 svježe zelene paprike

2 svježe crvene paprike

1 kašika paradajz pirea

1 kašika pirea od paprike (umjesto njega može kašika pirea od paradajza)

1 veza peršuna

1 čehno bijelog luka (po želji)

malo bibera, soli, mljevenog kima i aleve paprike

1 čaša ulja

Priprema:

Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promiješati, dodati šećer i so pa sačekati dvije-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomiješano integralno i bijelo brašno te zamijesiti tijesto.

Tijesto pokriti i ostaviti da naraste. Od tijesta uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.

Fil:

Luk, paradajz, papriku, bijeli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promiješati. Na kraju dodati mljeveno meso i dobro sjediniti.

Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno tijesto premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 230 stepeni. Pečeno tijesto odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Tijesto pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isječen paradajz, mladi luk, peršun.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.