RECEPTI

Neka miriše kao kod bake: Pogača sa jogurtom

Avaz.ba

11.9.2017

Ova pogača je odlična i poslije nekoliko dana od kada je ispečete.

Potrebno je:

600-700 grama brašna

200 mililitara mlijeka 

200 mililitara jogurta

30 grama svježeg kvasca 

jedna kašika šećera

100 grama maslaca 

50 mililitara ulja

dva jaja 

jedno žumance 

so 

Priprema:

U malo mlakog mlijeka rastvoriti kvasac sa šećerom dodati jaja i ostatak mlijeka, jogurt, ulje, brašno i so.

Zamijesiti srednje tvrdo tijesto i pustiti da naraste. Testo podijeliti na šest loptica. Pet loptica razviti veličine tepsije namazati ivice maslacom i malo sredinu. Slagati jednu preko druge. Posljednju ne treba mazati. Isjeći na osmougle, ali ne od samih ivica. Svaki ugao od sredine, list po list testa prebacivati preko pogače na spoljnu stranu, ali slagati jedan preko drugog.

U sredinu staviti zadnju šestu lopticu ostaviti da malo poraste pa namazati žumancetom. Može se posuti susamom i sjemenkice. Peći na 200 stepeni 40 minuta. Na pola pečenja temperaturu smanjiti na 180 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.