Ova pogača je odlična i poslije nekoliko dana od kada je ispečete.
Potrebno je:
600-700 grama brašna
200 mililitara mlijeka
200 mililitara jogurta
30 grama svježeg kvasca
jedna kašika šećera
100 grama maslaca
50 mililitara ulja
dva jaja
jedno žumance
so
Priprema:
U malo mlakog mlijeka rastvoriti kvasac sa šećerom dodati jaja i ostatak mlijeka, jogurt, ulje, brašno i so.
Zamijesiti srednje tvrdo tijesto i pustiti da naraste. Testo podijeliti na šest loptica. Pet loptica razviti veličine tepsije namazati ivice maslacom i malo sredinu. Slagati jednu preko druge. Posljednju ne treba mazati. Isjeći na osmougle, ali ne od samih ivica. Svaki ugao od sredine, list po list testa prebacivati preko pogače na spoljnu stranu, ali slagati jedan preko drugog.
U sredinu staviti zadnju šestu lopticu ostaviti da malo poraste pa namazati žumancetom. Može se posuti susamom i sjemenkice. Peći na 200 stepeni 40 minuta. Na pola pečenja temperaturu smanjiti na 180 stepeni.