Prijedlog za ovaj dan su sočne lazanje sa lososom i tikvicama.
Sastojci:
jedan crveni luk
dvije manje tikvice20 g putera
50 ml ulja20 g brašna
300 ml mlijeka12 listova tijesta za lazanje
500 g dimljenog lososa50 g sira so,
biber muskatni oraščićjedna vezica luka vlašca
Priprema:
Očistite luk, isijecite ga na kockice pa ispržiti na ugrijanom ulju i puteru. Dodati brašno pa pržiti uz stalno miješanje. Zatim, dodati mlijeko i neprestano miješati i kuhati pet minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i začiniti muskatnim oraščićem.
Vlašac sitno isjeći pa umiješati u brašno i luk. Tikvice oguliti pa ih izrezati na široke trake. Sipati vodu u šerpu, ostaviti da provrije pa dodati tijesto za lazanje. Kuhati prema uputstvu sa pakovanja, a 30 sekundi pred kraj kuhanja dodati tikvice.
Nakon toga tijesto i tikvice dobro procijediti. U vatrostalnu posudu staviti tijesto, poredati tikvice pa dimljeni losos, preliti umakom, te ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.
Završiti sa umakom. Odozgo narendati sir pa peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni pet minuta.