RECEPTI

Recept dana: Napravite lazanje sa lososom i tikvicama

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.9.2017

Prijedlog za ovaj dan su sočne lazanje sa lososom i tikvicama.

Sastojci:

jedan crveni luk

dvije manje tikvice 

20 g putera

50 ml ulja 

20 g brašna

300 ml mlijeka 

12 listova tijesta za lazanje

500 g dimljenog lososa 

50 g sira so,

biber muskatni oraščić 

jedna vezica luka vlašca

Priprema:

Očistite luk, isijecite ga na kockice pa ispržiti na ugrijanom ulju i puteru. Dodati brašno pa pržiti uz stalno miješanje. Zatim, dodati mlijeko i neprestano miješati i kuhati pet minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu i začiniti muskatnim oraščićem.

Vlašac sitno isjeći pa umiješati u brašno i luk. Tikvice oguliti pa ih izrezati na široke trake. Sipati vodu u šerpu, ostaviti da provrije pa dodati tijesto za lazanje. Kuhati prema uputstvu sa pakovanja, a 30 sekundi pred kraj kuhanja dodati tikvice.

Nakon toga tijesto i tikvice dobro procijediti. U vatrostalnu posudu staviti tijesto, poredati tikvice pa dimljeni losos, preliti umakom, te ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.

Završiti sa umakom. Odozgo narendati sir pa peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni pet minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.